Tidiga tidningsläsare. Berit Lund och Gullan Nilsson kommer ofta till biblioteket för att läsa tidningarna på morgonen.
Tidiga tidningsläsare. Berit Lund och Gullan Nilsson kommer ofta till biblioteket för att läsa tidningarna på morgonen.

Finns inte pengar till morgonöppet på bibblan

I flera år har biblioteket i Laholm haft morgonöppet från klockan åtta med möjlighet till tidningsläsning och boklån. Medborgarkontoret får hjälpa till innan personalen kommer vid tiotiden. Men nu pågår en utredning ifall man ska stänga biblioteket på morgonen.

ANNONS
|

- Personalen har framfört att det borde finnas någon på golvet när vi har öppet på morgonen, säger Lars Aronsson, kultur- och folkhälsochef.

Han får medhåll från bibliotekarie Anna Björk.

- Jo det håller vi alla med om. Det borde vara någon här då, säger hon.

Personalen på biblioteket börjar först klockan tio men biblioteket är öppet från klockan åtta. Ibland kommer det in personal tidigare för att sortera böcker och ta itu med andra uppgifter men det innebär egentligen inte att det är någon på golvet i biblioteket.

- De är ju där, men de måste göra andra uppgifter. Och det är klart, kommer man då som besökare och ser att det är någon i biblioteket då frågar man om hjälp, det skulle jag också göra. Men det hindrar personalen från att gör sina andra uppgifter, säger Lars Aronsson.

ANNONS

Efter att medborgarkontoret flyttades från biblioteksdelen till andra sidan av entrén har hjälpen som de bistår med på morgonen hamnat längre bort.

- Vi har inte lika bra koll härifrån, men annars fungerar det bra. Fast vi hjälper inte till med att leta upp böcker, säger Birgitta Eriksson på medborgarkontoret.

Nu funderar man på ifall man ska fortsätta med att ha morgonöppet till hösten.

- Det finns i dagsläget inga pengar till att ha extra bemanning de där två timmarna på morgonen och under ordinarie öppettider behöver vi full bemanning. Alternativet är då att vi stänger av biblioteksdelen, säger Lars Aronsson.

Det kommer inte att innebära att tidningsläsarna inte är välkomna på morgonen. Den delen ska nämligen flyttas närmare foajén. En soffa ska ställas ut mitt emot galleriet och där intill ska tidningarna stå.

- Det hänger ett draperi intill desken redan, så om vi stänger så kommer vi att dra för där fram till klockan tio, säger Lars Aronsson.

ANNONS