Filmfestivalen kan få en uppföljare

Svenska filmdagarna som i år blev en corona-anpassad sommarfestival, avslutades i helgen med bland annat en förhandsvisning av filmen Berts dagbok. Många har nappat på att äta både frukost och gourmetbricka i biosalongen.

ANNONS
|

På Biograf Maxim i Laholm, ställde man in de planerade filmdagarna i våras, men bestämde sig sedan för att köra en sommarfestival med max 30 besökare i biosalongen. Mellan den 17 juli och 2 augusti har man kunnat uppleva 24 svenska filmer. I helgen har de sista festivalfilmerna visats och när Mikael Bengtsson ska summera så är han nöjd.

– Det har varit rätt bra bokat. Det som har varit väldigt populärt är frukostbio och gourmetbio. Men någonstans så är det fortfarande filmen i sig som avgör om det kommer mycket folk eller inte, säger Mikael som driver bion tillsammans med sambon Tina Karlsson.

ANNONS

Den film som har dragit mest publik är Min pappa Marianne med Rolf Lassgård och Hedda Stiernstedt i huvudrollerna.

– Den har dragit mest alla visningar och den var i helgen helt slutsåld sedan lång tid tillbaka. Däremot hade vi tyvärr inga besökare alls på dokumentären om Josefine och Florin som är inspelad i Oskarström.

Filmen Catwalk har också dragit publik.

Under festivalen har det varit en exklusiv visning av filmen Berts dagbok. En film som egentligen inte har haft premiär ännu.

Några som kom för att se den filmen var Mio Sevandersson och Albin Persson.

– Jag har läst böckerna så nu vill jag gärna se här filmen, sa Albin.

Även Noel och Melvin Danielsson kom för att se den nya Bert-filmen tillsammans med mamma Frida Danielsson. Även de killarna har läst böckerna, berättade de.

Mikael Bengtsson tycker att det blev en lyckad filmfestival, med tanke på omständigheterna.

– Många av besökarna har sagt att det var roligt att festivalen blev av och de har full förståelse för att vi inte kan presentera samma utbud med gäster som filmregissörer och skådespelare som det var tänkt, säger han.

Biograf Maxim rymmer 152 stolar. Så i vanliga fall kan det vara betydligt fler som ser på bio där samtidigt.

ANNONS

– Vi säljer bara 30 biljetter per visning nu så att det ska finnas gott om utrymme mellan sällskapen i salongen.

Den här specialanpassade filmfestivalen hinner knappt avslutas innan det kan vara dags för mer film i Laholm. Den 21 och 22 augusti är det tänkt att köra utomhusbio på scenen i stadsparken, om ansökan om polistillstånd går igenom. Det blir i så fall premiär för bio ute i det fria i Laholm, berättar Mikael.

Han vill gärna att det ska gå att visa film i större skala framöver, men hur det blir med det är det ju ingen som kan svara på.

– Jag ser hoppfullt på det, men allt beror på hur den här pandemin fortskrider. Det är inte hållbart under en längre period att ha det så här.

Det stora problemet är att det inte släpps några nya filmer längre. Både filmproduktion och lansering har stannat av, berättar Mikael.

– När världens stora biografer stängde så drogs alla premiärer in. Och vi behöver ju nya filmer att visa för att få folk att komma till bion.

Ett annat dilemma är att de som går allra mest på bio i den här regionen, är de som räknas till riskgrupper för sin ålder, enligt Mikael.

ANNONS

– Den största andel publik vi har är 60 plus, och de som är i den åldern och äldre får ju rådet att helst hålla sig hemma.

LÄS MER:Filmdagarna blir av i covidsäkrat format

LÄS MER:Suzanne Reuter: ”Det känns fantastiskt roligt att bli utvald”

LÄS MER:Nya biografskylten får positiva recensioner

ANNONS