Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Tina Karlsson och Mikael Bengtsson tar in ett nytt koncept från Båstad för att hålla igång bion i tider med det nya coronaviruset.  Bild: Evelina Gunnarsson
Tina Karlsson och Mikael Bengtsson tar in ett nytt koncept från Båstad för att hålla igång bion i tider med det nya coronaviruset. Bild: Evelina Gunnarsson

Filmdagarna ställs in - bion tar in nytt koncept

Svenska filmdagarna i Laholm ställs in. "Vi har märkt att publiken inte har vågat boka biljetter utan det finns en rädsla i samhället", säger Tina Karlsson, arrangör.

Under förra veckan velade arrangörerna fram och tillbaka. I helgen togs beslutet att Svenska filmdagarna i Laholm, som skulle startat på fredag 20 mars, ställs in.

– Vi har märkt att publiken inte har vågat boka biljetter utan det finns en rädsla i samhället. Sen var det flera av våra inbjudna gäster som ställde in. Vi kände att det var dumt att köra den här festivalen, som ändå har en stor kapacitet, utan publik, säger Tina Karlsson, arrangör.

Nu skjuts festivalen fram. Arrangörerna är försiktiga med ett nytt datum men siktar på hösten.

– Det känns jättetråkigt för jag har jobbat ett halvår med den här festivalen. Nu börjar man landa i beslutet och på sätt och vis känns det skönt. Vi tog beslutet i helgen och har informerat alla inblandade, säger Tina Karlsson.

Får behålla bidrag

Blir det här en ekonomisk smäll?

– Det kommer det nog bli ja. Vi ska kolla upp om det finns förlustgarantier att söka hos kommunen. Sen har vi varit i kontakt med våra stora finansiärer som Region Halland och Filminstitutet och fått veta att vi får behålla bidraget.

Laholms filmpris går i år till skådespelerskan Alba August. Den prisutdelningen kommer också att flyttas fram och hållas i samband med festivalen framöver.

Det enda som kommer gå som planerat är knattebion på Teckningsmuseet under lördag och söndag. Då visas filmen Stora galaxer äter stjärnor och det hålls en skapande verkstad med inspiration från filmen. Även förskolevisningarna på Teckningsmuseet nästa vecka kommer att bli av. Allt annat är inställt och framskjutet.

Jukebox-bio nytt koncept

Bions vanliga verksamhet kommer att rulla vidare med lite nya koncept.

– Scala Bio i Båstad har gått ut med konceptet jukebox-bio där man kan hyra salongen själv även om man är ett litet sällskap. Då får man bestämma vilken film man vill se, av de som går just nu. Vi kommer att ta efter det konceptet här, säger Tina Karlsson.

Till det kommer vanliga föreställningar med reducerad publikkapacitet.

– Vi kommer ha några vanliga föreställningar och kompletterar upp med jukebox-bio. Det finns ingen marknad för att köra på som vanligt, säger Tina Karlsson.

Under helgen dök det upp 2-3 besökare på vissa föreställningar. Barnfilmerna var de som gick hyfsat, där kom ett 15-tal personer, vilket ändå är sämre än normalt.

LÄS MER: Filmdagarna växer och flyttar ut på fler platser

Fler nyheter om Laholm hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här