Polisen grep den nu dömde 32-årige mannen utanför bostaden efter att han misshandlat sin sambo och hennes son.
Polisen grep den nu dömde 32-årige mannen utanför bostaden efter att han misshandlat sin sambo och hennes son. Bild: Johan Nilsson/TT

Femåring ingrep mot man som slog hans mamma

Kvinnan trodde att hennes nya sambo skulle döda henne. Hennes femåriga son gick emellan och bet honom i ryggen. Det fick mannen att släppa stryptaget om hennes hals.

ANNONS
LocationLaholm||

Misshandeln ägde rum i parets bostad vid kusten i Laholms kommun 17 maj.

Sambon, en 32-årig man, hade passat pojken när mamman jobbade. Samtidigt drack han alkohol.

Supandet fortsatte på kvällen med en tura till Helsingör, efter att mamman kommit hem. På tillbakavägen blev mannen svartsjuk och gav sig på henne i bilen när hon skjutsade honom tillbaka.

Pojken gick emellan

Hennes son satt i baksätet och blev vittne till hur 32-åringen slog hans mamma i ansiktet och tog strupgrepp.

När de kom hem till huset försökte den livrädda kvinnan slå larm till SOS. Mannen avbröt larmsamtalen gång på gång och fortsatte misshandeln. På inspelningen hörs rop och gråt, och barnskrik där barnet framstår som skräckslaget.

ANNONS

Femåringen har i polisförhör berättat hur han ingrepp och försökte få mannen att sluta slå, men själv blev bortknuffad och trampad på handen.

Polis använde pepparsprej

Mannen försökte fly när polisen kom till adressen och fortsatte efter pepparsprej och handfängsel att sätta sig till våldsamt motvärn inne på polisstationen.

Under rättegången hävdade mannen att han sovit sig genom hela bilturen och att ingenting hade hänt i bostaden förrän polisen plötsligt dök upp.

Halmstads tingsrätt anser att kvinnan och hennes son har gett trovärdiga och detaljerade berättelser om vad som faktiskt hände, som också får stöd av övrig bevisning i form av läkarjournaler, rättsintyg, larmsamtal och polisens vittnesmål.

Domstolen hyllar femåringen

Tingsrätten hyllar i domen femåringens insats:

”(Kvinnan) har lyckligtvis haft en handlingskraftig femårig son som, genom att ingripa och bita tag i ryggen på (32-åringen), förmått denne att släppa stryptaget om (hennes) hals”, skriver rätten.

Pojken har mått dåligt efter händelsen och ska genomgå terapi för barn som varit utsatta för våld.

32-åringen döms till åtta månaders fängelse för tre fall av misshandel, övergrepp i rättssak och våldsamt motstånd. Han ska stanna i häktet tills domen börjar gälla.

LÄS MER:Kvinna misshandlad inför sin femåriga son

ANNONS