Förvaltningsrätten i Göteborg har upphävt socialnämndens beslut för andra gången.
Förvaltningsrätten i Göteborg har upphävt socialnämndens beslut för andra gången. Bild: Jonatan Gernes

Fel att neka nyinflyttad socialbidrag

Laholm och Norrköping har bollat frågan om en mans rätt till socialbidrag mellan sig. Laholms kommun får nu bakläxa i domstol – för andra gången.

ANNONS
LocationLaholm||

Saken gäller en medelålders man som inte på egen hand klarar att betala för mat och hyra.

1 februari flyttade mannen från Norrköping till Laholms kommun. Han sökte bistånd för sina levnadskostnader från sin nya hemkommun, men fick avslag av socialnämnden. Nämnden hänvisade till att mannen redan fått stöd från Norrköping för sitt uppehälle i februari.

Överklagade beslutet

Mannen överklagade och fick rätt. Förvaltningsrätten rev upp kommunens beslut. Domstolen ansåg att mannen hade vistats och bott i Laholms kommun och därför skulle få sin ansökan om bistånd för boende prövad där.

Socialnämnden svarade med ett nytt avslag. Nu med det enda tillägget att februari var ”utflyttningsmånad från Norrköping” och att ansökan därför kunde ha riktats dit.

ANNONS

Mannen överklagade igen. Han påpekade att Norrköping sagt att de inte kommer att hjälpa honom eftersom det är Laholms sak.

Laholm har ansvaret

I en ny dom ger förvaltningsrätten honom rätt igen.

Domstolen slår än en gång fast att mannen bor i Laholms kommun. Kommunen har ansvaret och får inte avsluta ärendet utan att ens kontakta Norrköping för att komma överens.

Socialnämnden har nu fått tillbaka frågan för att pröva mannens ansökan en tredje gång.

LÄS MER:Fiasko för social robothjälp: ”Ytterligt bekymmersamt”

LÄS MER:Ekonomisk kris för socialnämnden

LÄS MER:Snabbare hjälp till jobb minskade socialbidrag

ANNONS