Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Nedkopplade. Kristina Sahlberg och Ariel Striim arrangerar en vecka där deltagarna kopplar ned sig från sociala medier.

Familjer testar att surfa med brädor i stället för plattor

Går det att vara utan internet och sociala medier i en hel vecka? – Vi var tvungna att sätta i gång bilens gps när vi körde fel, säger Erika Stenius som testar att koppla ned under en veckas tid.

Arrangemanget kallas för 100 procent familj och arrangörer är Ariel Striim och Kristina Sahlberg, som bland annat driver Strandteatern i Mellbystrand.

– Vi märkte hur vi själva och barnen fastnade i sociala medier, och lade en massa tid på det. Då bestämde vi oss för att starta den här kursen, säger Ariel Striim.

Han betonar dock att det inte handlar om att förbjuda någonting.

– Nej, det fungerar inte i dagens samhälle, där all information finns på nätet och barnen använder det i skolan. Det här handlar om att hitta en balans, och att kunna väcka lusten att göra annat, säger han.

Under veckan har de därför ordnat massor av aktiviteter, såsom vindsurfning, kajakpaddling och teater. De gör också utflykter tillsammans, och det finns mycket utrymme för fri tid.

Intresset för kursen har varit stort. Ett 30-tal personer deltar och Ariel och Kristina fick tacka nej till några för att det blev fulltecknat.

De har inte heller gjort mycket reklam för sitt arrangemang.

– Däremot var vi tvungna att marknadsföra oss i sociala medier, för att kunna nå vår målgrupp, säger Ariel Striim och konstaterar att det inte är enkelt att leva ett nedkopplat liv.

Han får medhåll av kursdeltagaren Erika Stenius från Järna som går kursen med sina tre söner Caspian, Elias och Leonard.

– Redan när vi skulle köra hit var vi tvungna att fuska lite. Vi körde fel, då satte vi i gång bilens gps. Men det är en bra idé att utmana sig själv i det här, säger hon.

När yngste sonen Caspian, nio år, först hörde talas om idén tyckte han den var dålig.

– Men nu tycker jag att det går bra. Jag har provat att vindsurfa och det var jättekul.

Ariel och Kristina planerar redan för nästa års kurs.

– I dag finns det personer som får selfiediagnoser, de känner ett tvång att ta hundratals selfies varje dag, men det finns ingenstans att vända sig för att få hjälp, säger Ariel Striim som till vardags jobbar med ungdomar med problem samt konflikthantering.

– Det påminner lite om när spelberoendet var nytt. Och till nästa år hoppas vi att det finns forskning på området, som gör att vi kan utveckla veckan ännu mer, säger han.

Fler nyheter om Laholm hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här