Familjen överklagade två gånger och fick gehör

Både kommunen och förvaltningsrätten ansåg att behoven av avlastning tillgodoses genom de insatser som redan ges. Men kammarrätten ändrar domen och anser att man också måste väga in behovet av personlig utveckling.

ANNONS
|

Det handlar om en kille i övre tonåren som är på väg att slussas ut i ett boende. Han har hittills bott hemma.

Han har tidigare varit beviljad korttidsvistelse utanför det egna hemmet var tredje helg, och det stödet vill han ha även i fortsättningen.

Detta har socialnämnden i Laholms kommun sagt nej till. Nämnden bedömde att hans behov av miljöombyte redan var tillgodosedda genom personlig assistans.

Detta överklagade familjen. De hävdar att korttidsvistelse utanför hemmet är hans väg till ett självständigt liv.

Familjen överklagade socialnämndens avslag till förvaltningsrätten och sedan till kammarrätten och har där fått gehör. Kammarrätten skriver i sin dom, att hans behov till stor del redan tillgodoses genom de insatser som kommunen har beviljat. Men, kammarrätten anser också att insatsen korttidsvistelse ska ses som ett led i att ”bryta ett ensidigt beroende mellan barn och föräldrar."

ANNONS

”Även en ung människas behov av personlig utveckling ska vägas in. Frigörelseprocessen från föräldrarna är av stor betydelse för alla ungdomar och innefattar inte sällan ett behov av att kunna vistas borta från hemmet och föräldrarna.”

Kammarrätten bestämmer därför att han ska beviljas korttidsvistelse med 52 dygn per år. Därmed upphävs både socialnämndens beslut och förvaltningsrättens dom från april i år.

Sveriges Rikes lagbok.
Sveriges Rikes lagbok. Bild: Tomas Ohlsson

Socialnämnden har inte ifrågasatt killens behov av frigörelse. Nämnden har däremot tyckt att det behovet kan tillgodoses genom personlig assistans.

ANNONS