Vid två tillfällen har sju blåljusfordon från räddningstjänsten, polisen och ambulanssjukvården ryckt ut till falsklarm från Hishult. Lyckligtvis är händelserna ovanliga, uppger räddningstjänsten i Laholm.
Vid två tillfällen har sju blåljusfordon från räddningstjänsten, polisen och ambulanssjukvården ryckt ut till falsklarm från Hishult. Lyckligtvis är händelserna ovanliga, uppger räddningstjänsten i Laholm. Bild: Cecilia Welin

Falsklarm igen – men få busringningar totalt sett

Två falsklarm som orsakat onödiga utryckningar till Hishult har polisanmälts. Men enligt räddningstjänsten är de undantag.
– Vi upplever inte busringningar som ett problem, säger Andreas Nilsson, räddningschef i Laholm.

ANNONS
LocationLaholm||

Polisen har i dagarna upprättat två anmälningar om falskt larm i Laholms kommun.

I båda fallen ringde en kvinna till SOS och lämnade uppgifter som ledde till stora pådrag med blåljus.

”Ett dåligt skämt”

Det en ena gällde en påstådd brand i ett bostadshus i Hishult i januari förra året. Sju brandbilar ryckte ut, men sex fick vända när det visade sig att ingenting brann på adressen. Det andra, i juni, handlade om att ett barn skulle ha andningssvårigheter och en man vara aggressiv. Även det visade sig inte stämma och förklarades av uppringaren som ”ett dåligt skämt”.

Två polisbilar, två ambulanser och tre brandbilar larmades ut till platsen på grund av de oriktiga uppgifterna.

ANNONS

Att larma falskt är brottsligt och kan leda till stora kostnader för samhället.

– Alla de som rycker ut ska ju ha lön. Ju större händelse man falskeligen uppger desto mer kostnader blir det. Vi drar ju på mer då, säger Andreas Nilsson, räddningschef i Laholms kommun.

Andreas Nilsson, räddningschef i Laholm.
Andreas Nilsson, räddningschef i Laholm. Bild: arkiv

Få busringningar

Men han betraktar de två aktuella händelserna som undantag.

– Vi är väldigt förskonade från att man ringer in och falskeligen säger något.

Han tror att det kan ha att göra med ungdomsbrandkårens och dess ledare Stefan Agnessons prisbelönta arbete med att besöka skolorna och utbilda alla elever.

– Det är till och med så att SOS Alarm har tagit upp att det är väldigt få ungdomar som busringer in till dem från Laholm. I det stora hela upplever vi inte falsklarm som något jätteproblem, säger Andreas Nilsson.

LÄS MER:Person polisanmäls för falskt larm om brand

LÄS MER:Unga brandmän gör allt som de vuxna – utom åker på larm

ANNONS