Den 33-årige mannen greps i Laholm natten till den 20 januari. Strax före gripandet hade han varit hemma hos en åldrig kvinna i Laholm och snappat åt sig smycken och bankkort som hon blivit lurad att ge till ”polisen”. Han misstänks ha kastat godset i en buske när en polispatrull dök upp.
Den 33-årige mannen greps i Laholm natten till den 20 januari. Strax före gripandet hade han varit hemma hos en åldrig kvinna i Laholm och snappat åt sig smycken och bankkort som hon blivit lurad att ge till ”polisen”. Han misstänks ha kastat godset i en buske när en polispatrull dök upp. Bild: Polisen

Falsk polis greps – ligan lurade gamla kvinnor

Ligan riktade in sig på mycket gamla kvinnor, i en del fall dementa, och lurade dem att polisen skulle skydda dem mot brott. Men ”poliserna” var skurkar. Tio gamla damer lurades på sina värdesaker innan den riktiga polisen kunde gripa en av gärningsmännen i Laholm.

ANNONS
|

Klockan var lite över två på natten när telefonen ringde hemma hos Elsa. I andra änden av linjen var en man som sade att han ringde från polisen i Halmstad.

Elsa är född 1925 och bor i centrala Laholm. Mannen i luren påstod att det var inbrott på gång i hennes grannskap.

”Han är myndig och stadig och det var inte tvekan om att det var äkta, om du förstår vad jag menar”, har Elsa uppgett efteråt i polisförhör.

Den myndige ”polisen” pratade på. Han hävdade att tre personer från hemtjänsten var inblandade och ville att Elsa skulle samla ihop sina värdesaker.

ANNONS

En annan ”polis” skulle komma och hämta dem. Elsa gjorde som hon blivit tillsagd och plockade ihop smycken och bankkort i en plastpåse. Hon stoppade påsen i fickan på sin morgonrock. Plötsligt stod en lång man inne i hennes hem.

”Då har jag morgonrocken på mig, den fick jag…plötsligt så bara…dök hans hand upp i…fickan och tog påsen och svisch ut”, har Elsa berättat.

Men riktigt så fort kom han faktiskt inte ut. Mannen sparkade upp ytterdörren inifrån. Och satte ett prydligt fotavtryck på dörren.

Fler gamla kvinnor i Laholm fick samtal den natten. En annan 93-åring och en 99-åring blev också uppringda och uppmanade att samla sina värdesaker.

93-åringen hade tur. Hon satt där mitt i natten vid sitt köksbord och väntade på den falske polisen. Framför sig hade hon sitt bankkort i ett kuvert – med pin-koden uppskriven.

Men det var riktiga poliser som kom hem till henne. Den man som tros ha varit den falske polisen, en 33-årig polsk medborgare, hade nämligen gripits i Laholm samma natt.

Namn och adress till en av de åldriga kvinnorna i Laholm stod på en lapp som 33-åringen hade på sig. ”Pin na karte” betyder pin-kod till kort. Den falske polis som ringde upp kvinnan hade lurat henne att uppge sin kortkod, och 33-åringens uppgift var att hämta kortet. Men kvinnan hade tur. Innan 33-åringen hann fram till henne hade han blivit gripen av polis.
Namn och adress till en av de åldriga kvinnorna i Laholm stod på en lapp som 33-åringen hade på sig. ”Pin na karte” betyder pin-kod till kort. Den falske polis som ringde upp kvinnan hade lurat henne att uppge sin kortkod, och 33-åringens uppgift var att hämta kortet. Men kvinnan hade tur. Innan 33-åringen hann fram till henne hade han blivit gripen av polis. Bild: Polisen

I sin byxficka hade 33-åringen papperslappar. På dem stod adresserna till alla tre åldriga kvinnorna. Och pin-koden till 93-åringens bankkort. Den hade ”telefonpolisen” lurat ur henne.

Gripandet av 33-åringen blev dramatiskt. Poliserna beskriver i förundersökningen hur de under patrullering i polisbil först noterat en skraltig bil och sedan observerat en nervös man som verkade kasta in något i buskarna.

ANNONS

LÄS MER:Polis grep man strax efter åldringsbrott

LÄS MER:Skärpt brottsrubricering på åldringsbrott

När mannen skulle sätta sig i sin bil gick en polisman fram och ropade på honom. Först försökte 33-åringen smita, men polisen höll honom kvar i bilen.

”Jag såg att han tryckte sin mobiltelefon mot handbromsen och knäckte sin mobiltelefon medvetet så den gick i flera delar”, skriver polismannen i sin rapport.

Det blev handgemäng i bilen. En annan polis såg sig tvungen att använda pepparsprej för att kunna gripa 33-åringen. Det som kort därpå hittades slängt i en buske var plastpåsen med de smycken och andra värdesaker som Elsa hade blivit bestulen på.

Utifrån gripandet i Laholm har ett flertal av dessa polisbluffar mot gamla kvinnor kunnat rullas upp.

De båda misstänkta uppgav i de första förhören att de inte kände varandra. Men polisen hade fotograferat dem båda tillsammans vid en tidigare gjord trafikkontroll.
De båda misstänkta uppgav i de första förhören att de inte kände varandra. Men polisen hade fotograferat dem båda tillsammans vid en tidigare gjord trafikkontroll. Bild: Polisen

33-åringen åtalas nu tillsammans med en annan polsk man. Hela förundersökningen omfattar mer än tusen sidor. I den beskrivs hur tio åldriga kvinnor i Malmö, Osby, Laholm, Sölvesborg och Bromölla blivit lurade av ligan.

För det har varit en liga. Mannen som ringde upp kvinnorna beskrivs ha pratat perfekt svenska, och det kan ingen av de två som nu ställs inför rätta. Samtalen ska ha kommit från skånska Osby.

– Som alldeles uppenbart framgår av förundersökningen är det flera personer som varit involverade i den här brottsligheten. Men det finns inga fler frihetsberövande i den här utredningen, säger åklagaren Jenny Olovsson.

ANNONS

Åklagaren har begärt att Malmö tingsrätt ska avsätta sju dagar för rättegången, som hon hoppas ska komma i gång inom två veckor.

Av förhören med de drabbade kvinnorna i Laholm framgår att de efter en tid haft svårt att minnas vad som hänt dem. Det är ett problem, medger Jenny Olovsson.

– Det är alltid ett problem när det gäller äldre som kanske har sämre minne, ser och hör dåligt eller kan ha svårt att lämna en berättelse. Det är svårare när man har den sortens målsägare som jag menar att de har riktat in sig på.

Till detta kommer i dagsläget också oro för smittspridning. Åklagaren har inte kallat någon av kvinnorna att vara med personligen i rättssalen.

 Ett fotavtryck på "Elsas” dörr tillhör bevisningen. Avtrycket matchar de skor 33-åringen hade på sig när han greps kort efter stölden.
Ett fotavtryck på "Elsas” dörr tillhör bevisningen. Avtrycket matchar de skor 33-åringen hade på sig när han greps kort efter stölden. Bild: Polisen

33-åringen har inte sagt mycket i förhören. Både han och den medåtalade mannen nekar till brott. Men bevisningen mot dem förefaller god. I 33-åringens fall finns bland annat fotavtrycket på Elsas ytterdörr, som visat sig vara avsatt med hans sko. Kumpanen har bland annat filmats när han använt ett stulet bankkort.

Åklagaren yrkar att männen, om de döms, ska utvisas ur landet i tio år.

– Jag är väldigt nöjd med att kunna lagföra för de här brotten. Det är en brottslighet som upprör de flesta. Jag menar att det är en väldigt välorganiserad och förslagen brottslighet där man riktat sig mot äldre skyddslösa personer som fått besök i sitt hem, säger Jenny Olovsson.

ANNONS

Fotnot: Elsa heter egentligen någonting annat.

LÄS MER:Falska poliser lurar mycket gamla kvinnor

ANNONS