Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
”Mitt/vårt förtroende för Nils Leines opartiskhet inte bara är rubbat utan helt utraderat”, skriver Sven-Erik Vänneå i en ny inlaga till JO. 

”Förtroendet för Nils Leine är utraderat”

Kan en myndighetsperson som är medlem i Älvräddarna vara opartisk i vattenkraftfrågor? Nej, säger kraftverksägaren Sven-Erik Vänneå i en ny inlaga till JO:s jävsutredning.

Kammarkollegiet har tagit advokatfiskal Nils Leine i försvar. I sitt svar till JO hävdade myndigheten att den omstridde tjänstemannens medlemskap i Älvräddarna inte gör honom partisk i hans arbete med kraftverks­frågor.

Vad JO anser om saken återstår att se. Knäredsbon Sven-Erik Vänneå, som ligger bakom JO-anmälan, är för sin del inte övertygad.

”Tvärtom understryker yttrandet hur det kommer sig att mitt/vårt förtroende för Nils Leines opartiskhet inte bara är rubbat utan helt utraderat”, skriver Sven-Erik Vänneå, som är ordförande i Hallands kraftverksförening.

Han pekar på förvaltningslagens sista grund för jäv: En handläggare är jävig om det ”i övrigt finns någon särskild omständighet som är ägnad att rubba förtroendet till hans opartiskhet i ärendet”.

Läs också: Fiskalen frikopplas under jävsutredning

”Då Nils Leine deltar i tillståndsprocesser avseende vattenverksamheter för Kammarkollegiets räkning, bland annat vattenkraft, framstår ett uttalat engagemang i/för en organisation med uttalat syfte att – enligt ordföranden i Älvräddarna – stänga/riva ut minst 1 000 främst småskaliga vattenkraftverk, i konflikt med kraven på handläggarens och därmed myndighetens objektivitet”, skriver Vänneå.

Mer läsning: Kammarkollegiet anklagas för jäv

Han hänvisar också till vad Miljödepartementet sagt om delikatessjäv, en generalklausul för situationer där bristande objektivitet kan befaras. Ett exempel är när en handläggare och en part tillhör samma organisation.

 

Fler nyheter om Laholm hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här