Första dödsfallet i covid- 19 i Laholm

Den person som först drabbades av covid- 19 på äldreboendet Randerslund har avlidit. Två andra personer på samma boende är smittade av coronaviruset.

ANNONS
LocationRänneslöv||

För cirka tre veckor sedan konstaterades en person på äldreboendet Randerslund smittad med coronaviruset. Personen hade haft besök av en nära anhörig som hade varit utomlands. Besöket skedde innan det blev besöksförbud på kommunens äldreboenden.

Den äldre personen, som tillhörde en riskgrupp, har nu avlidit men socialchef Christel Sundberg kan inte uttala sig om dödsorsaken.

Medicinska bedömningar

– Det är alltid sjuksköterskor och läkare som bedömer sjukdomstillståndet och utifrån det beslutar man vad som ska göras, oavsett om personen är coronasmittad eller inte. Det är medicinska bedömningar som styr ifall en person ska tas till sjukhus eller stanna kvar hos oss. Ibland finns det också personer som har uttryckt en vilja om att inte behöva avsluta sitt liv på ett sjukhus, säger hon.

ANNONS

Den avlidne kommer nu att tas om hand av en begravningsbyrå och Christel Sundberg utgår från att de har rutiner för hanteringen.

– Vi kommer också att säkerställa att rummet städas enligt de rutiner som finns för att undvika smittspridning.

Två smittade

På Randerslund finns två personer till som är coronapositiva. De båda personerna bor på samma avdelning men inte på den avdelning där den avlidne bodde.

Christel Sundberg vill än en gång lyfta fram personalens insatser.

– De är verkligen fantastiska. De gör allt för att säkerställa vården och minska smittspridningen. Vi informerar allt vad vi kan men vi kan inte låsa in de äldre och för personer som har demenssjukdomar har vi verkligen en utmaning med kommunikationen, säger hon.

LÄS MER:Ingen koppling mellan coronafall på äldreboende

ANNONS