I förslaget om lokala trafikföreskrifter på stranden ingår att stänga nedfarten vid Mellbyvägen, där sanden ofta är lös.
I förslaget om lokala trafikföreskrifter på stranden ingår att stänga nedfarten vid Mellbyvägen, där sanden ofta är lös. Bild: Fredrik Magnusson/arkiv

Förslag: Stäng bilstranden tio månader om året

Stäng stranden för bilar på natten och utanför högsommar. Låt den bli gångfartsområde övrig tid. Det är några punkter i ett förslag till lokala trafikföreskrifter som länsstyrelsen nu ska titta närmare på.

ANNONS
LocationMellbystrand||

I dag finns ingen reglering av trafiken och parkeringen på stranden. Den hör varken till det statliga eller kommunala vägnätet. Om det är en väg, så är det en enskild väg.

– Då betyder det att bashastigheten gäller där nere, 70 kilometer i timmen. Det tycker jag är fullständigt oacceptabelt, säger en Mellbystrandsbo som har vänt sig till länsstyrelsen.

Bilstranden i Mellbystrand

Där fick han rådet att lämna in en ansökan om att länsstyrelsen upprättar lokala trafikföreskrifter. Sagt och gjort.

Helst vill Mellbystrandsbon att trafiken förbjuds helt, eftersom stranden är av riksintresse för friluftsliv och rekreation.

I andra hand vill han att strandtrafiken enbart tillåts när behovet är som störst, exempelvis mellan 15 juni och 15 augusti. Men även då bör stranden stängas av nattetid, från klockan 22 till 7.

ANNONS

– Då får man bort buskörningen och den illegala husbilscampingen som förekommer. Övriga tider på året finns det gott om parkeringsmöjligheter inom gångavstånd, säger Mellbystrandsbon.

Högsta tillåtna hastighet bör vara gångfartsområde, precis som i Laholms stadskärna.

Lös sand vid Mellbyvägen

Förslaget gäller stranden mellan Mellbyvägen och Kolonivägen. En sträcka med flera säkerhetsaspekter som lyfts fram.

– Strax söder om Mellbyvägen är det väldigt ofta lös sand. Där kör bilar fast allt som oftast. Det vore lämpligt om kommunen stängde av den nedfarten, som de gjorde för några år sedan efter påtryckningar.

– Sedan går Mellbystrandsskolan ofta ner med sina elever vid Sjöfågelvägen. Det är inte lämpligt om det kör massa bilar där då.

Mannen är engagerad i intresseföreningen Strandmiljö Laholm, som vill minimera strandtrafiken, men har lämnat in förslaget i eget namn. Han vill inte medverka med namn i tidningen eftersom en annan medlem i föreningen tidigare har drabbats av skadegörelse.

LÄS MER: Miljökämpens bostad angreps av vandaler

LÄS MER: Han åtalas frivilligt för bilkörning på stranden

Fråga om stranden är en väg

Förslaget är komplett med kartor och lämpliga skyltar.

– Vi får titta på detta och se vilken väg vi ska gå, säger Charlotte Viklund, förvaltningshandläggare som arbetar med bland annat lokala trafikföreskrifter på Länsstyrelsen i Halland.

ANNONS

Hon konstaterar att bilstranden är en komplex fråga och att myndighetens chefsjurist kommer att kopplas in på ärendet.

Är förslaget genomförbart?

– Jag kan inte svara på det. Frågan är ju först och främst om det är en väg eller inte, det är där vi måste börja, säger Charlotte Viklund.

LÄS MER:Förening får inte klaga på tillsyn av bilstranden

LÄS MER:Hovrätten: inte brottsligt att köra bil på stranden

ANNONS