Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Förslag om färre platser på äldreboende sköts upp

Ett tjänstemannaförslag om att minska platser på äldreboenden i Laholms kommun blev återremitterat till efter sommaren. Socialnämnden fick ärendet med kort varsel och vill förankra det i partigrupperna.

Inför att socialnämnden skulle gå på sommarlov kom ett förslag att stänga en avdelning på Randerslund i Ränneslöv och en på Solhemmet i Veinge för att effektivisera och spara pengar. I förslaget fanns att vissa boenden får ökade platser och andra en minskning, totalt skulle andel platser minska i kommunen med åtta.

Beslut skjuts till augusti

Men på mötet var alla partier överens att skjuta fram ett beslut i frågan till nästa möte, i augusti.

– Det behövdes mer underlag innan ett eventuellt beslut. Det kom med kort varsel inför sammanträdet, det behövs mer kunskap för att gå på djupet och platserna kan variera oerhört, säger Annalena Emilsson (C) ledamot i socialnämnden.

– Vi måste förankra det i alla partigrupper. Det är ett resultat av att vi har väldigt många tomma platser för tillfället, 28 stycken. För ett år sedan hade vi 32 personer i kö. Verksamheten har ett uppdrag att vi ska ha ett nollresultat och inte ett underskott, säger Kenneth Camitz (M) ordförande i socialnämnden.

Ville stänga avdelningar

I kalkylen för tjänstemannaförslaget fanns att flytta personal och planera bemanningen på ett kostnadseffektivare sätt, med en avdelning stängd menade förslaget att bland annat nattbemanningen skulle bli enklare. Beräkningen att stänga en avdelning med åtta platser på Randerslund skulle spara 2,4 miljoner kronor på ett år för verksamheten.

– Har vi fem platser i Veinge tomma och fyra på Randerslund kan man inte göra effektiviseringar, utan det är först när man kan stänga en hel avdelning. Men det handlar inte om personalneddragningar, uppger Kenneth Camitz.

Förslaget kanske gammalt om några veckor

Samtidigt är det oklart om förslaget att minska ner på platserna till äldreboendena i Laholm ens är aktuellt till hösten.

– Vi vet av erfarenhet att efterfrågan är årstidsbundet. Det finns en större efterfrågan av platser för särskilt boende mot den mörka årstiden, i höst och vinter. Behovet kan förändra sig, säger Annalena Emilsson.

– Dessutom har vi just nu 23 personer med höga insatser i hemtjänsten, där vi ser i verksamheten att det faktiskt blir billigare om de flyttar in på ett boende. Väljer de att flytta in har vi inte längre så många tomma platser, säger Kenneth Camitz och fortsätter:

– Med att avvakta denna tid får vi ett bättre underlag för att se om trenden håller i sig. Så att det inte bara har varit nu under Corona-tider att folk inte vill flytta in just nu. Till augusti har vi kanske en annan situation, säger han.

Äldre flyttas till annan ort

Förutom flytten från Solgården till det nybyggda äldreboendet i modulhus flyttas äldreboendeplatser i Knäred över från Smedjebacken till Björkebogården. Vilket skapar plats för en kommunal förskola i lokalerna.

För att kunna sätta igång det tänkta sparförslaget, som nu blivit återremitterat, var det inte bara flytt av personal som skulle behövas. Även ett antal äldre som redan bor på äldreboende behöva flytta. Något som också benämns som att de äldre "mycket troligt" skulle behöva flytta till ett boende på en annan ort i kommunen.

LÄS MER: Nya boendet uppe rekordsnabbt

Sparförslaget:

En ökning av boendeplatserna på Björkebogården i Knäred och Båstadvägen 7 A i Våxtorp med åtta platser vardera från och med den första juli.

Samtidigt skulle antal platser minska från den första september på Solhemmet i Veinge, Smedjebacken i Knäred och Randerslund i Ränneslöv där samtliga boenden skulle få minskat antal platser med åtta på varje boende. På Tangon i Laholm var det tänkt att flytta demensplatserna till Randerslund.

De ökade platserna på Båstadvägen 7 A var inte finansierat utifrån de ökade personalkostnader det skulle medföra. Stängning av avdelningar skulle täcka det.

Fler nyheter om Laholm hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!