Förskola hinder för bostäder

Den planerade förskolan i Skummeslövs­strand tar hela tomten i anspråk när den byggs ut i en andra etapp. Det framgår av bygglovshandlingarna som i dagarna har lämnats in till kommunen.

ANNONS
|

Kommunens försäljning av den drygt 4 000 kvadratmeter stora tomten vid Stora Strandvägen har kritiserats av bland andra Bertil Johansson i Laholmspartiet, som misstänker att det handlar om en, som han har uttryckt det, ”riggad affär”.

Johansson menar att priset, 200 kronor per kvadratmeter, är på tok för lågt och misstänker att köparen, Ebbe Jonasson, kommer att bygga bostäder på den del av tomten som inte behövs för förskolan. Bertil Johansson hävdar att tomten är värd minst fyra gånger så mycket och hade betingat ett pris på cirka 3,5 miljoner kronor om den hade lagts ut till försäljning på den öppna marknaden.

ANNONS

Den politiska majoriteten är av en annan uppfattning och tycker att prisnivån är rimlig med tanke på användningen.

– Det går inte att jämställa det här området med vanlig tomtmark, sade kommun­rådet Thomas Jönsson i en HP-intervju för en månad sedan.

Kommunala tomtförsäljningar till privata förskolor i Falkenberg, Ängelholm och Helsingborg har varit väg­ledande för prissättningen i Skummeslövsstrand.

– Vi kan inte begära mer än andra kommuner gör för motsvarande mark. I så fall är det ingen som vill bygga i Laholm, argumenterar Thomas Jönsson.

Den springande punkten är om Ebbe Jonasson i framtiden kan göra ett klipp genom att bygga bostäder på en del av tomten. Kommunen hävdar att det går att styra genom bygglovet. Men det blir av allt att döma inte nödvändigt, eftersom en ”framtida utbyggnad” är inritad på den bygglovsansökan som Ebbe Jonasson nu har lämnat in till samhällsbyggnadskontoret. Det handlar om en byggnad i vinkel, som tar resten av tomten i anspråk.

ANNONS