Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/3

Förnyelse av Lagaholmsskolan på återremiss

I slutet av februari ville barn- och utbildningsnämnden (bun) renovera Lagaholmsskolan för 87 miljoner. Nu har de fått tillbaka ärendet för att yttra sig om ett ”lappa och laga”-alternativ.

En helrenovering av Lagaholmsskolan skulle uppdatera den till de moderna skollokaler som det behöver vara, det var ett argument till att bun ville ha en helrenovering. Det andra var att särskolan skulle kunna flytta.

Beräkningarna som gjordes för två år sedan visade att en helrenovering skulle landa på 40 miljoner kronor. När det närmade sig att ta beslut hade summan uppdaterats till mer än det dubbla, 87 miljoner.

Oavsett behövs det åtgärder på skolan då elever och lärare vittnat om problem med inomhusmiljön och läckande tak. Alternativet att bara åtgärda det viktigaste beräknades till att kosta mellan 12-15 miljoner.

Ärendet skickades till kommunstyrelsen men i ledningsutskottet blev det beslut om återremiss för att utreda alternativet till en helrenovering mer. 

Kommunfastigheter har utrett och svarat att ”detta så kallade 'lappa och laga'-alternativet beräknas kosta till cirka 16 miljoner”. Något nu bun ska få yttra sig om, som alternativ, som bara förlänger skolans livslängd med tio år. 

– Vi vill höra vad bun som facknämnd har för syn på det. Vi är kostnadstyngda på våra investeringsprojekt och de får en rejäl hyreskostnad för helrenoveringsalternativet, säger Elisabet Babic (M) kommunråd, och fortsätter:

– Vi håller på med en översyn på var våra utbildningspunkter i kommunen ska vara och med 87 miljoner måste vi ta in det i en större helhet, säger hon.

Fler nyheter om Laholm hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här