Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/5

Företag ska få hjälp under vattenbristen

Laholms kommun hoppades kunna hjälpa företag som är beroende av vatten från en borra vid stadsparken och tittade på möjligheterna tillsammans med LBVA. Jakten på vatten lett till att en gammal borra fått se dagens ljus.

Laholms kommun träffade nyligen Laholmsbuktens VA, LBVA, för att se hur man kan samverka för att serva de företag som är i behov av vatten för att driva sin verksamhet.

Erland Björkman, planeringschef, hade flaggat för att en vattenborra vid stadsparken som kommunen använder för att ta upp vatten för bevattning kunde bli aktuell för att tjäna fler.

– Vi kommer kunna hjälpa till med det som vi kallar tekniskt vatten, som är orenat råvatten, men LBVA blir de som ställer i ordning vattenstationer, säger Erland Björkman.

LBVA har kikat på borran, som nås via Tivolitorget men kommer inte förorda att den används för vattenhämtning av företag.

– Vi har tittat på en containerlösning, där man ska kunna hämta tekniskt vatten i stället för att använda dricksvatten. Vi tittar på möjligheten för att placera en sådan för att ta vatten ur Lagan alternativ vid en gammal borra, säger Mattias Hultin, avdelningschef för drift på LBVA, och fortsätter: 

– Där har Tivolitorget kommit på tal men vi tycker inte att det är en optimal plats. Det skulle innebära lastbilstrafik in och det skulle innebära att man får stänga av en del av parkering för att få det att fungera, säger Mattias Hultin.

Istället har ögonen fallit på en gammal borra vid korpfotbollsplanen. Men borran har inte varit aktuell på många år och har varit begravd i jordmassor.

– Vi blev lite förvånade när vi öppnade upp jordhögen. Tanken var att flytta högen för att ta fram borran men det visade sig vara ett litet betonghus inne i högen. En medarbetare hade koll på borran men glömt bort att det var en liten byggnad, säger Mattias Hultin.

LBVA ska kontrollera vattentillgången men tror att det inte behövs några prioriteringar utan att det finns tillräckligt för de som vill hämta.

– Vi ska ta prover på vattenkvalitén innan vi drar igång men det är bättre möjligheter för lastbilstrafik att vara uppe vid korpfotbollsplanen än att köra nere i Laholm. Men det här vattnet kan också bli aktuellt för privatpersoner för att fylla pooler, säger han.

Får vattnet inte grönt ljus är borran vid Tivolitorget inte borträknad, planen är att det ska vara färdigt i början av juli. Steg två för Laholms del är att LBVA sätter en containerstation vid Lagan i Knäred för att inte skapa onödigt långa avstånd till det tekniska vattnet.

Fler nyheter om Laholm hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här