Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Thomas Johansson/TT
Bild: Thomas Johansson/TT

Företag får bakläxa för bristande coronarutiner

Efter inspektioner konstaterade länsstyrelsen att Laholms Sparbank, Skottorps Mejeri och Ica Nära Våxbohallen brustit i efterlevnaden av pandemilagen.

Inspektionerna gjordes under förra veckan.

– Gällande de tre verksamheterna så har det i två av fallen handlat om brister gällande dokumentation av maxantal samt skyddsåtgärder som har kompletterats via mejl i efterhand. I det tredje fallet saknades beräkningar och vissa smittskyddsåtgärder, säger Emma Lundström, funktionschef för tillsyn på Länsstyrelsen i Hallands län och fortsätter:

– Det är inte helt ovanligt att vi hittar denna typ av brister och så länge verksamhetsutövarna är snabba med att åtgärda bristerna så är det inget vi ser på på något särskilt sätt. På ett vis är det ju bra att vår tillsyn ger effekt och rättelse.

Saknades dokumentation

När det gällde Sparbanken Laholm saknades dokumentation på uträkning av max antal kunder.

– Jag har personligen mätt utrymmet och kan konstatera att åtta kunder kan vistas på en yta av 171 kvadratmeter. Dessa uppgifter har jag nu skickat till länsstyrelsen. Det var alltså endast själva beräkningsunderlaget som saknades. Vi är väldigt noga med att följa restriktionerna, säger Lars Göran Persson, vd för Laholms Sparbank.

Ica Nära Våxbohallen hade också brustit i att dokumentera de smittskyddsåtgärder som vidtagits.

– Problemet är åtgärdat. Dessutom fick vi förslaget att utöka ytan vid vår in- och utgång för att trängsel ska kunna förhindras. Den renoveringen är också på gång, säger Niklas Voss, delägare i Ica Nära Våxbohallen.

”Klara för inlämning i dag”

Även Skottorps Mejeri fick bakläxa av länsstyrelsen.

– Tyvärr hade vi inte alla dokument på plats men de är klara för inlämning i dag (läs måndag). I morgon är det deadline, säger Stefan Svensson, platschef för Skottorps Mejeri.

De synpunkter som länsstyrelsen har på verksamheten berör mejeriets gårdsbutik.

– Det vore fel att skylla på att vi har haft för mycket att göra. I stället handlar det om att vi har väldigt få kunder i gårdsbutiken under lågsäsong. Under våra öppettider har vi maximalt fyra-fem besökare per dag. Med andra ord är verksamheten väldigt coronasäker även innan vi vidtog de efterfrågade åtgärderna. Om inte gårdsbutiken hade legat vägg i vägg med mejeriet hade vi aldrig hållit öppet under lågsäsong, säger Stefan Svensson.

Fler nyheter om Laholm hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här