Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/8

Förening vill stoppa rivning av Kirunakolonin

Svensk byggnadsvårdsförening vill sätta käppar i hjulet för planen att riva den gamla Kirunakolonin och bygga nya bostäder. Kåken har satts upp på Gula listan.

– Det är slöseri med resurser att riva en byggnad som kan vara funktionell. Den behöver bara lite kärlek, säger Arianna Benigno, länsombud för den ideella byggnadsvårdsföreningen.

Kirunakolonin i Mellbystrand byggdes på 1920-talet. Huset var från början en restaurang som 1945 gjordes om till barnkoloni. I början av 1980-talet åkte de sista sommarbarnen hem till Norrland och sedan dess har den pampiga träbyggnaden stått och förfallit.

50-tal nya lägenheter

De nuvarande ägarna vill bygga hyreshus på fastigheten. Laholms kommun har tagit fram en ny detaljplan som tillåter att Kirunakolonin rivs för att ge plats åt ett 50-tal nya lägenheter.

I förra veckan skickade miljö- och byggnadsnämnden vidare planen för att klubbas i fullmäktige.

– Vi fick ett tips från Laholm om att det här är på gång och vill skapa uppmärksamhet, även om det förmodligen är lite sent, säger Arianna Benigno.

Arianna Benigno är länsombud i Skåne för Svenska byggnadsvårdsföreningen. I Halland finns det ännu ingen inom föreningen som sysslar specifikt med Gula listan och opinionsbildning kring att bevara värdefulla byggnader. Bild: Privat
Arianna Benigno är länsombud i Skåne för Svenska byggnadsvårdsföreningen. I Halland finns det ännu ingen inom föreningen som sysslar specifikt med Gula listan och opinionsbildning kring att bevara värdefulla byggnader. Bild: Privat

Gula listan

Föreningen har fört upp Kirunakolonin på sin gula lista. Där uppmärksammas värdefulla byggnader och miljöer i Sverige som hotas av rivning, ovarsam ombyggnad eller bristande underhåll. Målet är att skapa opinion och debatt – och på så vis påverka utgången för objekten.

– Ett klassiskt exempel är Nobelcenter i Stockholm, där föreningen engagerat sig jättemycket och medverkat till att planen stoppats.

I stället för att bygga ett nytt hotell vid stranden kanske man kan återanvända kolonibyggnaden

Föreningen hoppas att det inte ska vara för sent att ”rädda” Kirunakolonin.

– Den är ett jättefint exempel på kolonier som det fanns fler av på 50-talet. Den har ett högt kulturhistoriskt värde och är viktig som representant för Mellbystrands historia som badort, säger Arianna Benigno.

Rivningsförbud

Hon ser helst att byggnaden restaureras och får ge karaktär till nya bostäder som byggs runtomkring.

– I stället för att bygga ett nytt hotell vid stranden kanske man kan återanvända kolonibyggnaden och knyta an till dess historia, funderar hon.

Som HP berättat har Kulturmiljö Halland bytt fot och vill ha rivningsförbud. Länsstyrelsen tycker att det vore önskvärt att byggnaden fick vara kvar, medan Laholms kommun anser att huset är bortom räddning.

Kirunakolonin i Mellbystrand. Fastighetsägarna Lisa och Peter Claesson vill riva huset och bygga nya bostäder i form av lägenheter som ska hyras ut. Bild: Jonatan Gernes, arkiv
Kirunakolonin i Mellbystrand. Fastighetsägarna Lisa och Peter Claesson vill riva huset och bygga nya bostäder i form av lägenheter som ska hyras ut. Bild: Jonatan Gernes, arkiv

Föreningen har nu skrivit brev till miljö- och byggnadsnämnden och länsstyrelsen i hopp om att bevara i stället för riva.

– Det är inte mycket mer vi kan göra nu. Men kanske överklagar någon som har yttrat sig tidigare. Då kan vi hjälpa till i den processen, säger Arianna Benigno.

”Bara löjligt”

Kirunakolonins ägare Peter Claesson har tidigare kommenterat kravet på rivningsförbud så här i HP:

– Det är bara löjligt. De vet ju att taket ramlar ner. Det finns ingen möjlighet att rädda det.

Fakta: Kirunakolonin

• Byggnadens ursprungliga del är uppförd under 1920-talet och huserade till en början Rombergs Restaurang. 1945 skiftade användningen till barnkoloni och byggnaden renoverades och byggdes om när Kiruna kommun köpte fastigheten. Därifrån har byggnaden fått sitt namn, Kirunakolonin.

• Kirunakolonins historia och kulturmiljö har dokumenterats och utvärderats av Britt-Marie Lennartsson, bebyggelseantikvarie på Kulturmiljö Halland.

• Den nya detaljplanen för att riva kåken och bygga nya bostäder har varit ute på samråd och granskning. Planen förväntas klubbas av kommunfullmäktige i juni.

LÄS MER: Krav på rivningsförbud för Kirunakolonin får nobben

LÄS MER: Nytt motstånd mot rivning av Kirunakolonin

LÄS MER: Ägare förargas över krav att bevara Kirunakolonin

LÄS MER: Kirunakolonin ska rivas för att ge plats åt bostäder

Fler nyheter om Laholm hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!