Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Om medlemmarna i Södra Hallands hembygdsförening får sin vilja igenom kommer Ebbaredsstugan snart att få ett nytt halmtak.  Bild: Jerry Carlsson
Om medlemmarna i Södra Hallands hembygdsförening får sin vilja igenom kommer Ebbaredsstugan snart att få ett nytt halmtak. Bild: Jerry Carlsson

Förening vill rusta upp kulturminne

Ebbaredsstugan behöver rustas upp. Nu ansöker Södra Hallands hembygdsförening om bidrag från två olika fonder.

Ebbaredsstugan i Laholms stadspark sköts på frivillig väg av Södra Hallands hembygdsförening.

– Nu känner vi att det är tid att lägga om taken på de två högdelarna på stugan. Det är säkert 20 år sedan det gjordes förra gången och vi tycker att det är viktigt att hålla pärlan i parken i gott skick, säger Roland Andréasson, sekreterare i Södra Hallands hembygdsförening.

Föreningen har redan fått bidrag av Laholms Sparbank till ryggning.

– Vid vårt senaste sammanträde kom vi dock fram till att det vore oklokt att utföra dessa arbeten separat. Därför har vi bestämt oss för att vänta med att utföra ryggningen tills vi förhoppningsvis har löst den totala finansieringen av projektet, säger han.

120 kvadratmeter halmtak

Nu söker föreningen bidrag från två olika fonder – Lundgrenska räntefonden och Hilding och Greta Ohlssons fond.

– Det är kommunstyrelsen som förvaltar fonderna och nu hoppas vi att politikerna inser värdet av att hjälpa oss att rusta upp byggnaden.

Det är totalt cirka 120 kvadratmeter halmtak som ska läggas.

– Vi har tidigare fått bidrag från Lundgrenska räntefonden för renovering av museibyggnaden men nu krävs ytterligare ekonomiska insatser. Vi är en förening med medlemmar som jobbar ideellt och vi förfogar inte över något stort kapital. Avkastningen från fonderna går i det här fallet till något som bidrar till stadens förskönande, säger Roland Andréasson.

LÄS MER: Lokalt värre på Vippentorpets nya tak

LÄS MER: 1700-talstorp behöver nytt halmtak

Fler nyheter om Laholm hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här