Strandmiljö Laholm har som förening ingen rätt att klaga i ett tillsynsärende om bilstranden, fastslår länsstyrelsen i ett beslut.
Strandmiljö Laholm har som förening ingen rätt att klaga i ett tillsynsärende om bilstranden, fastslår länsstyrelsen i ett beslut. Bild: arkiv

Förening får inte klaga på tillsyn av bilstranden

Intresseföreningen som vill att myndigheterna ingriper innan det sker en olycka på bilstranden får nobben av länsstyrelsen. Föreningen har ingen talan i saken.

ANNONS
LocationSkummeslövsstrand, Mellbystrand||

Föreningen Strandmiljö Laholm arbetar på bred front för att minimera bilarna på stranden i Laholms kommun.

Det senaste spåret gäller föreningens anmälan mot att ett flertal privata markägare. Anmälan pekar på att de tillåter allmän motortrafik och parkering på stranden, trots att den är planlagd som parkmark.

Kommunen gjorde inget

Miljö- och byggnadsnämnden beslutade i juni att inte göra någonting åt anmälan. Detta eftersom markägarna inte gjort något för att främja strandtrafiken och alltså inte bryter mot detaljplanen.

Strandmiljö Laholm överklagade till Länsstyrelsen i Halland och krävde ett omedelbart ingripande, efter att buskörning på stranden lett till olyckstillbud och krock.

ANNONS

Föreningen har ingen talan

Men föreningen har inte rätt att klaga, enligt länsstyrelsen. För tillsynsärenden, som saken gäller, medger svensk rättspraxis inte någon klagorätt för organisationer och föreningar, fastslår myndighetens jurister och avvisar överklagandet.

Det beslutet kan dock överklagas vidare till mark- och miljödomstolen.

LÄS MER:Förening kräver snabbt ingripande mot bilstrand

LÄS MER:Inga olagliga parkeringar på stranden

LÄS MER:Kommunen anmäls för att inte stoppa strandtrafiken

ANNONS