Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Laholms kommuns nya lokala ordningsregler om fyrverkerier innebar ett ”mycket långtgående tillståndskrav” konstaterar länsstyrelsen som nu har upphävt beslutet. Bild: GP
Laholms kommuns nya lokala ordningsregler om fyrverkerier innebar ett ”mycket långtgående tillståndskrav” konstaterar länsstyrelsen som nu har upphävt beslutet. Bild: GP

Förbudet mot fyrverkerier rivs upp – gick för långt

Laholm får inte förbjuda fyrverkerier inom kommunen all tid utom tre timmar om året. Länsstyrelsen river upp beslutet för att det inskränker folks frihet för mycket.

I november beslutade kommunfullmäktige i Laholm att skärpa reglerna för när man får skjuta fyrverkerier inom Laholms kommun utan polisens tillstånd.

Tre högtider blev till en om året och och tidsfönstret krymptes rejält. Kvar blev bara nyårsafton klockan 22 till nyårsdagen klockan 01. Endast då skulle det vara fritt fram att använda pyrotekniska varor. I övrigt gällde tillståndsplikt alltid och i hela kommunen.

LÄS MER: Förbudet mot fyrverkerier kan vara olagligt

LÄS MER: Även fyrverkerier får tuffare restriktioner i år

Förbudet gick för långt

Beslutet var omstritt redan på förhand och överklagades av flera parter. Redan innan förvaltningsrätten hunnit pröva frågan har länsstyrelsen nu på eget initiativ upphävt Laholms fyrverkeriförbud.

Länsstyrelsen konstaterar att kommunen gått längre än vad som är tillåtet i de lokala ordningsföreskrifterna. Kommunen tar i för hårt både när det gäller geografisk utsträckning och tidsmässig giltighet. Enligt ordningslagen måste förbud begränsas till områden där de verkligen behövs.

Jag var medveten om att det skulle bli så här, men jag tyckte ändå att vi ville påpeka att fyrverkerier är ett problem.

”Länsstyrelsen bedömer att det bör finnas områden i kommunen där fyrverkerier och andra pyrotekniska varor kan användas utan risker för skada på eller beaktansvärd olägenhet för människor och egendom” heter det i beslutet som fattats av chefsjurist Peter Jupén, med rikliga hänvisningar till lagförarbeten, avgörande i Högsta förvaltningsdomstolen och olika kammarrättsdomar.

LÄS MER: Man vill skjuta raketer med barnbarnen

LÄS MER: Knallhatten ogillar fyrverkeriförbud

Överklagar inte

Den nya ordningsföreskriften rivs upp eftersom den ”lägger onödigt tvång på allmänheten” och ”innebär obefogade inskränkningar i den enskildes frihet”.

– Vi kommer inte att överklaga, säger Erling Cronqvist (C), kommunstyrelsens ordförande i Laholm som är enig med Laholms kommunjurist om att beslutet behöver omformuleras.

Erling Cronqvist (C) tycker att det var rätt att försöka inskränka skjutandet med fyrverkerier. Syftet var bland annat att skona känsliga människor och djur, samt naturen. Bild: Jonatan Gernes, arkiv
Erling Cronqvist (C) tycker att det var rätt att försöka inskränka skjutandet med fyrverkerier. Syftet var bland annat att skona känsliga människor och djur, samt naturen. Bild: Jonatan Gernes, arkiv

– Jag ska gå tillbaka till Samverkan Laholm och höra om vi möjligen kan göra ett omtag. Det var en motion som Samverkan Laholm lade gemensamt.

”Fyrverkerier ett problem”

Kommunrådet anade att kommunen var ute på djupt juridiskt vatten.

– Jag var medveten om att det skulle bli så här, men jag tyckte ändå att vi ville påpeka att fyrverkerier är ett problem. Jag har pratat med Jonas Bergman (M, kommunstyrelsens ordförande) i Halmstad. De vill också lägga en motion om totalförbud, inne i stan om jag har förstått det rätt. Det är bra om så många kommuner som möjligt tar tag i frågan, så kanske man kan komma någonstans, säger Erling Cronqvist.

LÄS MER: Förbud mot fyrverkerier klubbades trots kritik

LÄS MER: Fyrverkerier ska bara tillåtas på nyårsafton

Fler nyheter om Laholm hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här