Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Förbudet mot fyrverkerier kan vara olagligt

Laholms politiker vill göra det förbjudet inom hela kommunen att skjuta fyrverkerier, utom vid tolvslaget på nyårsafton. Men att inskränka folks frihet så långt är inte lagligt. Andra kommuner har fått bakläxa på liknande förbud.

På tisdag ska kommunfullmäktige klubba fyrverkerimotion från den styrande koalitionen Samverkan Laholm.

Att skjuta fyrverkerier ska enligt en ny lokal ordningsföreskrift bara vara tillåtet på nyårsafton mellan klockan 22 och 01.

Övrig tid krävs tillstånd från polisen.

Gäller hela kommunen

I kommunstyrelsen ställde sig alla partierna bakom förslaget, och lade dessutom till att beslutet ska gälla i hela kommunen och inte bara i tätbebyggda områden.

– De är ute i ogjort väder. De kan inte gå ut med förbud i hela kommunen, utan får bara göra inskränkningar på offentlig plats, säger pyroteknikern Kim Mortensen, som har arbetat inom brandförsvaret, varit chef på en fyrverkerifabrik och fördjupat sig i svensk lagstiftning på området.

Faktum är att flera andra kommuner har försökt, men fått sina beslut upprivna i domstol.

”Obefogad inskränkning”

Så sent som för två veckor sedan hände det Alingsås kommun. Alingsås ville begränsa fyrverkerierna i kommunen till två dagar om året: påskafton och nyårsafton klockan 18–01.

Beslutet överklagades av två privatpersoner. Förvaltningsrätten i Göteborg ansåg att det generella förbudet gick för långt. Rätten fastslog att det är ”en obefogad inskränkning i den enskildes frihet”.

Problemet med busskjutningar och förbjudna smällare kan inte lagstiftas bort av kommunerna.

Samma sak sade Kammarrätten i Sundsvall förra året. Leksands kommun ville införa fyrverkeriförbud i tätorter och sammanhängande byar alla årets dagar utom två, men fick nej. Beslutet ansågs lägga ”onödigt tvång på allmänheten”.

Lokala ordningsföreskrifter får inte gå för långt vad gäller plats, tid och innehåll, fastslog Högsta förvaltningsdomstolen redan 2018.

Laholm går längre

Gemensamt för fyrverkeribesluten som upphävts eftersom de ansetts olagliga är att de varit mindre långtgående än förslaget i Laholm.

– Problemet med busskjutningar och förbjudna smällare kan inte lagstiftas bort av kommunerna. I branschen anser vi att man i första hand ska gå ut i skolor och informera. I andra hand måste det bli bättre kontroller av postpaket och i tullen, för att få bort importen från utlandet. Sedan måste polisen och brandkåren visa upp sig, säger Kim Mortensen.

Det här drabbar dem som verkligen sköter sig och ser fyrverkerier som en trevlig show tre gånger om året.

Om kommunfullmäktige antar motionen kommer beslutet att överklagas. Det säger fyrverkeriförsäljaren Jonas Fridberg, som driver Knallhatten i Nordanå.

Jonas Fridberg på Knallhatten i Nordanå befarar minskad försäljning av fyrverkerier med de nya reglerna. ”Till nyår köper föräldrar ofta en tårta att ha vid tolvslaget, och en tårta till som de tänder innan barnen går och lägger sig. Det går inte om man får skjuta så här kort tid”, säger han. Bild: Privat
Jonas Fridberg på Knallhatten i Nordanå befarar minskad försäljning av fyrverkerier med de nya reglerna. ”Till nyår köper föräldrar ofta en tårta att ha vid tolvslaget, och en tårta till som de tänder innan barnen går och lägger sig. Det går inte om man får skjuta så här kort tid”, säger han. Bild: Privat

Störst bekymmer i tätorterna

För hans verksamhet är förslaget ”en katastrof”.

– Det här drabbar dem som verkligen sköter sig och ser fyrverkerier som en trevlig show tre gånger om året. Problemen de beskriver i motionen verkar mest gälla i samhällena. Kanske kan de gamla reglerna vara kvar utanför tätbebyggt område, säger han.

LÄS MER: Fyrverkerier tillåts endast under nyårsnatten

LÄS MER: Knallhatten ogillar fyrverkeriförbud

LÄS MER: Fyrverkerier ska bara tillåtas på nyårsafton

Fler nyheter om Laholm hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här