Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Inte vår strand. Kommunen är inte verksamhetsutövare för bilstranden, hävdar advokatbyrån som Laholms kommun har anlitat i målet.

Förbudet mot bilstranden ”fullständigt orimligt”

Kommunens advokater sågar domen som förbjuder bilstranden. Obegriplig, felaktig och fullständigt orimlig, skriver advokatbyrån i överklagandet till högsta instans.

Mark- och miljödomstolen har förbjudit Laholms kommun att upplåta strandområdena i Skummeslövsstrand och Mellbystrand för parkeringsändamål.

Domen är överklagad och nu har kommunen, genom advokatbyrån Foyen, utvecklat varför den anser att förbudet bör rivas upp. Enkelt uttryckt: domen missar målet när den siktar på kommunen.

– Kommunen upplåter ingen mark. Det är ju privata fastighets­­ägare som gör det. Vi tycker domen är konstig, säger advokaten Andreas Lindström på Foyen i Malmö.

I överklagandet går advokaterna längre och skriver att domstolens slutsats ”inte bara är felaktig, utan fullständigt orimlig”.

– Man kan inte förbjudas att göra något som man inte gör, säger Andreas Lindström och utvecklar:

– Inom miljörätten pratar man om vem som är verksamhetsutövare. Vi tycker inte att kommunen bedriver någon verksamhet som kan förbjudas. 

Han ser goda utsikter för att målet ska få en ny prövning i mark- och miljööverdomstolen.

– Jag tror chansen att vi får prövningstillstånd är mycket stor, av det skälet att det är rätt många frågor här som är juridiskt intressanta. Särskilt det här om vem som egentligen bedriver verksamheten.

Tror du man kommer att få fortsätta köra bil på stranden?

– Det är domstolen som dömer, men jag har gott hopp om att vinna detta, säger Andreas Lindström.

Skrivelsen lämnades in i måndags. Åtta sidor med en uppsjö av juridiska invändningar, som har tagits fram tillsammans med kommunens jurist Bo Erlandsson.

– Vi äger inte marken och har ingen annan möjlighet att bestämma att här ska man parkera. Det enda domstolen har gjort i sin utredning är att hänvisa till kommunens webbsida, där kommunen som ren information har angett att det finns parkeringsmöjligheter, säger Bo Erlandsson.

Han vänder sig också mot fel i själva domstolsprocessen.

– Det är miljö- och byggnadsnämndens tillsynsbeslut att inte ingripa som egentligen har prövats, men plötsligt riktar man ett föreläggande mot kommunen, som är något annat än nämnden. Vi har inte ens hörts i frågan innan domen kom, säger Bo Erlandsson.

Förbudet mot bilar på stranden drevs fram av Strandmiljö Laholm. Intresseföreningen fick gehör för att störningarna är stora.

”Några faktiska störningar eller föroreningar i området har dock överhuvudtaget inte visats”, skriver kommunens advokater. De hävdar också, i motsats till domen, att bilstranden främjar det rörliga friluftslivet.

P-förbudet på stranden gäller inte så länge frågan inte är avgjord.

Fler nyheter om Laholm hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här