Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kommunfullmäktige har beslutat att inom hela Laholms kommun bara ska vara tillåtet att skjuta fyrverkerier på nyårsafton mellan klockan 22 och 01. Men beslutet riskerar att upphävas i domstol. Bild: Robin Aron
Kommunfullmäktige har beslutat att inom hela Laholms kommun bara ska vara tillåtet att skjuta fyrverkerier på nyårsafton mellan klockan 22 och 01. Men beslutet riskerar att upphävas i domstol. Bild: Robin Aron

Förbud mot fyrverkerier klubbades trots kritik

Förbudet hänger löst i domstol. Trots det klubbade Laholms kommunfullmäktige förslaget att fyrverkerier bara ska få skjutas under tre timmar på nyårsnatten.

Motionen från de sex partierna i Samverkan Laholm antogs med bred majoritet efter stöd från LP och V. Bara Medborgerlig samling var emot, eftersom beslutet sannolikt strider mot lagen.

Något som kommunrådet Erling Cronqvist (C) naturligtvis också var medveten om:

– Många av er har säkert läst i tidningarna att andra kommuner också har försökt detta men att det överklagats och stoppats. Men efter diskussioner i Samverkan Laholm håller vi fast vid förslaget, så får vi se om det överklagas eller inte, sade han.

LÄS MER: Förbudet mot fyrverkerier kan vara olagligt

LÄS MER: Fyrverkerier ska bara tillåtas på nyårsafton

Bara på nyårsafton

Hänsyn till djur och miljö var återkommande argument från ledamöterna för att begränsa när laholmarna får skjuta fyrverkerier, från tre dagar om året till en och då från sju timmar till tre.

– Det räcker fullständigt att avfyra raketer bara några timmar när vi hälsar det nya året välkommet. Det här är positivt både för människor, djur och fåglar och inte minst för miljön, sade Margareta Jonsson (L) som författat motionen.

Det räcker fullständigt att avfyra raketer bara några timmar när vi hälsar det nya året välkommet.

– Jag har fått positiva reaktioner på den här motionen. Det är till och med någon som har sagt att det borde vara förbjudet hela tiden, men jag tycker att fyrverkerier hör nyårstraditionen till och det här blir ett bra beslut, sade Gudrun Pettersson (C).

Inger Reinfeldt (TP), Lennart Svensson (V) och Sara Unosson (KD) höll med.

”Dumdristigt beslut”

Medborgerlig samling var de enda som protesterade. Partiet begärde återremiss.

– Rättsläget är osäkert. Det behöver bli tydligare vad som gäller, innan vi tar ett dumdristigt beslut som kommer att överklagas, sade Martin Lönnstam (MED).

Att ta ett beslut som med säkerhet blir överklagat (...) verkar inte så smart och seriöst.

– Att ta ett beslut som med säkerhet blir överklagat bara för att testa rättsläget verkar inte så smart och seriöst, instämde hans partikamrat Karl-Fredrik Klinker.

Debatten om när pyrotekniska varor ska få användas i Laholms kommun hölls digitalt på grund av rådande skärpta råd för att minska smittspridningen. Fullmäktigeledamöterna deltog via nätet. Bild: Skärmdump
Debatten om när pyrotekniska varor ska få användas i Laholms kommun hölls digitalt på grund av rådande skärpta råd för att minska smittspridningen. Fullmäktigeledamöterna deltog via nätet. Bild: Skärmdump

MED fick mothugg.

– Alla beslut kan överklagas, men det är så i rätten att man dömer olika. Vad mer ska vi utreda? sade Bertil Johansson (LP) i en replik.

Avgörs i domstol

Nu kommer frågan att avgöras i Förvaltningsrätten i Göteborg, som för två veckor sedan rev upp ett liknande beslut om lokala ordningsföreskrifter i Alingsås kommun, för att det inskränkte folks frihet för mycket.

Tre privatpersoner i Laholms kommun har redan lämnat in överklaganden. Fler kan vara på väg.

Förbudet är tänkt att träda i kraft från 1 december. De som överklagat vill att domstolen inhiberar beslutet så att det inte börjar gälla innan saken har avgjorts rättsligt.

Inskränker friheten

Formellt har de vänt sig mot det beslut som kommunstyrelsen tog när motionen skickades vidare till kommunfullmäktige.

”Jag anser därför att den införda tillståndsplikten och begränsningen beträffande användning utan tillstånd inte är proportionerlig, innebär en obefogad inskränkning av den enskildes frihet och inte heller är i lagstiftningens anda”, heter det bland annat i ett av överklagandena.

LÄS MER: Knallhatten ogillar fyrverkeriförbud

LÄS MER: Fyrverkerier tillåts endast under nyårsnatten

Fakta: Fyrverkerier i Laholm

• Enligt de nuvarande reglerna i Laholms kommun, från 2008, krävs det tillstånd av polismyndigheten inom hela kommunen för att använda pyrotekniska varor under hela året med undantag för påskafton, valborgsmässoafton och nyårsafton från klockan 18.00 och därpå följande dag till klockan 01.00.

• Enligt det nya förslaget ska det vara tillåtet att använda pyrotekniska varor endast på nyårsafton och då mellan klockan 22.00 och därpå följande dag klockan 01.00.

• Bakom det gemensamma förslaget från Samverkan Laholm står de sex partierna C, M, L, KD, MP och TP.

Fler nyheter om Laholm hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här