Vid äldreboendenas entréer finns anslag som informerar om besöksförbudet. På bilden Lingården i Laholms stad.
Vid äldreboendenas entréer finns anslag som informerar om besöksförbudet. På bilden Lingården i Laholms stad. Bild: Henrik Williamsson

Förbud att gå in på äldreboende och att resa ut från skolor

Utomstående släpps inte in på äldreboenden och skolpersonal och elever får hålla sig på hemmaplan. Men det mesta inom Laholms kommunala verksamhet rullar än så länge på som vanligt.

ANNONS
|

De olika verksamheterna inom Laholms kommun har dagliga möten kring coronakrisen, berättar kommunens säkerhetsansvarige Niklas Wilsson.

– Allt går väldigt snabbt nu, men vi känner att vi har handlingsplaner på plats i alla verksamheter och försöker att arbeta efter dem, säger han.

Den enda åtgärd som går utöver vad Folkhälsomyndigheten rekommenderat är besöksförbudet på äldreboendena.

– Det finns inget konkret råd, men det jag baserade mitt beslut på var att äldre är en särskilt utsatt grupp. Man är många gånger multisjuk på ett särskilt boende. Jag känner mig helt trygg i beslutet, säger socialchef Christel Sundberg.

På äldreboendena släpps inte heller andra äldre in till restaurangerna för att äta där.

ANNONS

– De får hämta färdigpackad mat och ta hem och äta där. Vi vill inte bidra till större folksamlingar, säger socialchefen.

På Laholms förskolor, grundskolor och gymnasium fanns på fredagen inget som talade för någon stängning.

– Vi har en planering för hur vi kan hantera olika situationer som kan uppkomma. Men så länge vi inte har några konstaterade fall i våra verksamheter driver vi dem som vanligt, säger utbildningschef Richard Mortenlind.

Däremot har man satt stopp för utlandsresor för elever och skolpersonal. En utbytesresa till Estland, en till Tyskland och en lärarresa till Prag tillhör planerade resor som stoppats.

LÄS MER:Coronaviruset flyttar fram Seniordagen

ANNONS