För mycket byggande försämrar livskvalitet

Svarvaresko­gens beskyddare får stöd av Miljöpartiet, som i sitt yttrande över framtidsplanen varnar för att exploateringar av attraktiva områden kan vara kontraproduktiva om människor upplever att deras livskvalitet försämras.

ANNONS
|

”Att bygga alltför mycket i kustområdet kan förstöra områdets karaktär, så att det blir svårt att skilja från ett ordinärt villaområde var som helst, och den enda speciella kvaliteten blir närheten till stranden”, skriver MP.

De boende kommer inte längre att vara goda ambassadörer för kommunen om de är missnöjda med kommunens agerande, resonerar Miljöpartiet och ställer frågan ”Vem vill flytta till en kommun där de boende är negativa till sitt kommunstyre?”.

”Att locka nya invånare och samtidigt skrämma bort de nuvarande kan lätt bli ett nollsummespel”, menar partiet som också tar upp problemet med stigande havsnivåer.

Miljöpartiet har, liksom LRF, noterat att kommunen håller på att ”tippa över mot kusten”. Därför behöver kollektivtrafiken byggas ut i inlandet, till exempel med tågstopp på Markarydsbanan och en bussförbindelse mellan Hishult och Knäred.

ANNONS

Miljöpartiet efterlyser ett ”välplanerat sammanhängande nät av järnväg, busslinjer och tydligt utmärkta cykelstråk”. Partiet betonar även vikten av en god resurshållning inom jordbruk, skogsbruk och energiproduktion för att stärka Laholms profil som ekokommun.

ANNONS