Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

För första gången på 20 år kan Anders Agerström inte tomta

Vanligtvis ägnar Anders Agerström julafton åt att åka runt och sprida glädje i sin tomtedräkt. Men i år blir det annorlunda när såväl pandemin som jobbet sätter stopp.

I drygt 30 år har Anders Agerström tomtat hos familjer i Laholms kommun. Vid enstaka tillfällen har han tagit en paus men de senaste 20 åren har han tomtat nonstop. I år sätter pandemin i kombination med arbete på julafton stopp för traditionen.

– I grunden handlar det om covid-19. Men hade jag inte haft jour på jobbet så hade jag tomtat men stannat ute på trappan och lämnat säcken. Jag har respekt för både de som jag är hos och de jag ska åka vidare till. Och för mig själv, säger Anders Agerström.

Fått tacka nej till tre förfrågningar

Det började i liten skala men när han hade som mest att göra handlade det om tio uppdrag per jul. I år har han fått säga nej till tre förfrågningar.

Anders Agerströms tror att han fått tomtandet av sin pappa som också åkte runt till familjer på julafton förr. Bild: Evelina Gunnarsson
Anders Agerströms tror att han fått tomtandet av sin pappa som också åkte runt till familjer på julafton förr. Bild: Evelina Gunnarsson

– Får jag inte tomta så är det ingen jul. Det är det med att sprida glädje, säger Anders Agerström.

– Folk frågar om han verkligen måste ge sig iväg på självaste julafton. Men han vill ju det, säger frun Marita Agerström som ibland agerar chaufför åt maken.

Vad fick dig att börja tomta?

– I grunden är det gener från pappa, han tomtade också. Det är lite det som fallit på mig. Grejen är att få se barnens ögon, säger han.

Flera återkommande familjer

Varje år har han fått lägga upp en runda efter vilka orter han ska besöka. Tomtandet har skett i hela Laholms kommun och många av familjerna har han besökt flera gånger.

– Det finns många barn som inte vet att det är jag trots att jag tomtat hos dem i många år. På något ställe har någon känt igen mig men då har de inte sagt något till de andra.

Han beskriver barnen som blyga i början men det lägger sig snabbt.

– Grejen är att komma in och barnen kan vara lite avvaktande men efterhand kommer de fram i knät och det ska fotas. Men jag tvingar aldrig någon att sitta i knät, säger han.

En jul hemma i år

Tomteerfarenheten är stor. Under 13 års tid satt han i skyltfönstret i leksaksaffären. Därifrån har han många minnen.

– En pappa kom in och letade efter sin fru. Pojken såg mig och jag blinkade till honom. Han sade till sin pappa att det var en riktigt tomte men pappan sade att det var en docka. När de gick ut kunde jag inte hålla mig och sade god jul, skrattar han.

Hur blir julen i år?

Vi har tre barn som kommer hem och firar. Sen får vi väl se om jag får vara hemma, jag går på jouren på Laholmshem klockan 12 på julafton.

Blir det en comeback nästa år?

– Om covid är borta så tomtar jag nästa år.

LÄS MER: Tusentals familjer ber om hjälp med julklappar

Fler nyheter om Laholm hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!