Förslagsskrivare. Lennart Svensson (V) ifrågasätter om förslaget blir så dyrt som Hallandstrafiken har beräknat.
Förslagsskrivare. Lennart Svensson (V) ifrågasätter om förslaget blir så dyrt som Hallandstrafiken har beräknat.

För dyrt att låta folk åka gratis i tom buss

Varför kostar det två miljoner kronor att låta pensionärer och ungdomar åka gratis med "spökbussarna" som annars går tomma? Frågan ställdes i fullmäktige men fick inget svar.

ANNONS
|

Majoriteten fällde Vänsterpartisten Lennart Svenssons motion om kostnadsfri kollektivtrafik för unga och gamla i sommar.

Men inte utan opposition.

–Man kan sätta frågetecken kring kostnaden. Hallandstrafikens beräkning bygger helt på förhållanden i Halmstad. Vi har inte samma turtäthet och stadstrafik här, sade Lennart Svensson.

Läs även tidigare artiklar:

  1. Vänster ställdes mot höger om gratis buss
  2. Gratisbuss i sommar kostar två miljoner
  3. V vill göra sommaren billigare

V hade sedan tidigare stöd av S och under debatten anslöt sig också LP och SPI till lägret som ville ge förslaget en chans.

–Jag ser dagligen spökbussarna som går mellan Knäred och Halmstad. Hade det inte varit bättre om låginkomsttagare fått åka med? frågade sig Bertil Johansson (LP).

–Är siffran två miljoner kronor verkligen rätt? Vi yrkar på återremiss för att se över möjligheten för ett reducerat pris till 2017, sade Roland Norrman (SPI).

ANNONS

–Håll med om att det känns konstigt att vi inte kan låta folk åka med. Vi har redan betalat kalaset. Chaufför och drivmedel är betalt, sade Ove Bengtsson (S).

SD kunde tänka sig ett erbjudande som riktades bara till pensionärer, men inte till skolungdomar.

–Ungdomar ska inte åka buss, de ska röra på sig. De får cykla i stället, sade Conny Nilsson (SD).

Men femklövern stod fast vid att gratisåkandet blir för dyrt för Laholms kommun att betala.

–Vi får förlita oss på att vi får korrekta svar när vi frågar Hallandstrafiken. Prislappen två miljoner kommer och ingen har pratat om hur vi ska finansiera detta, sade kommunrådet Elisabet Babic (M).

ANNONS