Glasväggar duger inte på Smedjebackens korttidsboende. Socialchef Christel Sundberg hoppas kunna stänga glasrummen snart.
Glasväggar duger inte på Smedjebackens korttidsboende. Socialchef Christel Sundberg hoppas kunna stänga glasrummen snart.

För dåligt brandskydd i glasrum på äldreboende

Korttidsboendet på Smedjebacken i Knäred klarar inte brandskyddskraven. Fyra rum har bara glaspartier som väggar.

ANNONS
LocationKnäred||

Rummen finns på avdelningen Backatorp i Smedjebacken-komplexet.

Räddningstjänsten riktade i oktober ett föreläggande mot socialnämnden. Antingen sluta att använda rummen som boende eller bygga om så att de klarar kraven.

Idén med glasrum var att en personal skulle sitta ei ett mellanliggande glasrum och därifrån kunna övervaka två rum. Men i dag anses glasrummen farliga eftersom de inte ger någon brandbarriär. Skulle en brand uppstå måste alla de fyra rum som används i dag kunna utrymmas samtidigt.

”Ingen nämnvärd brandklassning”

”Räddningstjänsten gör bedömningen att inget av de fyra boenderummen med skjutglaspartier har någon nämnvärd brandklassning man kan räkna med”, skrev brandingenjör Sofia Frindberg.

ANNONS

Laholms socialchef Christel Sundberg säger:

– Smedjebacken byggdes som ett sjukhem och krigssjukhus och där saknas vissa faciliteter. De här rummen används enbart som korttidsplatser och då i sista hand.

Att bygga om är inget alternativ. Socialnämnden vill inte ha platserna kvar.

Rummen får lov att användas ännu en tid. Enligt räddningstjänstens föreläggande måste de åtgärdas senast 31 december 2021. Socialchefen önskar dock att avvecklingen kan ske snabbare än så.

– Vi har redan sagt i vår plan för äldreboendebehoven att vi kommer att lämna Smedjebacken som äldreboende och korttidsplatser. Vi hoppas att kunna lämna de här rummen efter sommaren nästa år, säger Christel Sundberg.

LÄS MER:De gamla får lämna plats för barnen på Smedjebacken

LÄS MER:Dagrehabiliteringen i Knäred läggs ner

LÄS MER:Smedjebacken kan bli till en jätteförskola

ANNONS