Isabella och Katarina Schlick, Anton och Jimmy Ivarsson samt Zandra och Elliot Lundqvist hoppas att politikerna ska tänka om.
Isabella och Katarina Schlick, Anton och Jimmy Ivarsson samt Zandra och Elliot Lundqvist hoppas att politikerna ska tänka om. Bild: Josefine Ingvarsson

Föräldrar rasar mot fyrakilometersregel

Föräldrar i Skummeslövsstrand rasar mot Laholms kommuns nya fyrakilometersregel för skolskjuts till Våxtorpsskolan för elever i klass 7-9. Nyligen startade föräldrarna en namninsamling för att få politikerna på andra tankar.

ANNONS
LocationLaholm||

En av dem som har engagerat sig i frågan är Zandra Lundqvist som själv har barn som berörs av de nya reglerna.

– Vi kan faktiskt inte förstå hur politikerna tänker när det gäller denna fråga. Det finns ingen logik i att dra in skolskjuts i ett område som hela tiden växer. Kommunen satsar på att bygga nya bostäder och det innebär fler barnfamiljer och ökade skatteintäkter. Det mest naturliga vore väl att de i stället sätter in en extra skolskjuts, säger hon.

De elever som bor i Skummeslövsstrand och som har kortare väg än 4 kilometer till pizzerian i Skottorp blir från och med höstterminen tvungna att ta sig dit för egen maskin.

ANNONS

– Det kanske funkar att cykla dit när det är fint väder men vad händer när det är is och snö. Det är inte rimligt att barnen ska börja traska vid 7.20 för att hinna med bussen i Skottorp klockan 8. Därefter ska eleverna åka buss till Våxtorpsskolan. En färd som ta cirka 25 minuter. Vi tror inte minst att det finns en risk att frånvaron kommer att öka.

”Klassas som farlig”

Föräldrarna pekar på att skolvägen har blivit farligare sedan den gamla bilbron på E6 i höjd med Skottorp revs för snart ett år sedan.

– Den väg som våra barn nu ska cykla klassas som farlig. Det handlar om en på- och avfart till och från en motorväg. Det är en anledning till att eleverna upp till årskurs 6 på Skottorpsskolan får ta buss till skolan. Vi anser att vägen är lika farlig för eleverna upp till årskurs 9.

Föräldrarna tycker även att det är ologiskt att bussen även fortsättningsvis ska stanna på ett flertal hållplatser i Skummeslövsstrand för att hämta upp och lämna av de elever som är berättigade skolskjuts.

– Sätt in en buss till och plocka upp samtliga elever från Skummeslövsstrand på endast en hållplats, exempelvis vid Svens Livs. På så sätt får ju samtliga elever i klass 7-9 ett försvarligt gångavstånd och samtidigt sparar ju kommunen både pengar och gör en insats för miljön.

ANNONS

Föräldrarna startade nyligen en namninsamling.

– Vi har än så länge fått in 275 namnunderskrifter. Det märks att denna fråga engagerar och berör många. Vi kommer inte att ge oss, säger Zandra Lundqvist.

ANNONS