Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Föräldrar på Ahlaskolan upprörda över riggad enkät

Ahlaskolan hotas av nedläggning och föräldrarna tycker inte att de får komma till tals ordentligt. Nu öppnar politikerna för att de inställda dialogmötena blir av ändå.

En skolutredning pågår gällande en eventuell nedläggning av Ahlaskolan och Genevadsskolan. Laholms kommun skickade under försommaren ut en enkät till föräldrar som har barn på Ahlaskolan.

Enkäten väckte stora reaktioner hos föräldrarna som tyckte att den var styrd och att det inte fanns plats för att uttrycka sina känslor och åsikter. Alternativet att behålla skolan fanns inte som ett val och utrymmet att uttrycka sig med egna ord var begränsat till 200 tecken.

– Vi vill ju ha kvar Ahlaskolan. Vi tycker det viktigaste nu är att kommunen inte säger att man tagit in åsikter, om man inte har samtal med oss, säger Conny Hjalmarsson som tillsammans med sin fru Jenny har mejlat kommunen.

– Jag tycker en enkät kunde räcka, om man hade fått vara mer frispråkig, säger han.

Envägskommunikation

Paret har två barn på skolan. En av deras farhågor är att äldsta dottern hamnar i Veinge och yngsta dottern i Laholm. Men den farhågan har de inte möjlighet att framföra i enkäten.

Dialogmötena om Ahlaskolan som var planerade i våras ställdes in på grund av coronasituationen. Föräldrar på skolan är starkt kritiska till den enkät som genomfördes i stället. Bild: Henrik Williamsson/arkiv
Dialogmötena om Ahlaskolan som var planerade i våras ställdes in på grund av coronasituationen. Föräldrar på skolan är starkt kritiska till den enkät som genomfördes i stället. Bild: Henrik Williamsson/arkiv

Miki Matic är med i föräldraföreningen på skolan. Han menar att kommunen begår ett lagbrott om de inte håller dialogmöte med vårdnadshavarna.

Jag förstår syftet med enkäten men den gör folk ännu mer uppretade.

– Den här enkäten kom efter att det visade sig att vi inte kunde ha dialogmöten. Jag förstår syftet med enkäten men den gör folk ännu mer uppretade. Hade man åsikter fick man 200 tecken, säger Miki Matic.

Han skrev till kommunen eftersom han tyckte att enkäten var styrd och var en envägskommunikation. Fler föräldrar instämmer och har i brev uttryckt sitt missnöje med att eventuellt behöva flytta från landsbygden till centrala Laholm. Föräldrarna ställer krav på dialogmöten, om de så ska ske digitalt på grund av corona.

Troligtvis i augusti

I ett utskick på plattformen V-klass har barn- och ungdomsnämnden (bun) skrivit att de inställda dialogmöten med föräldrar som skulle hållits under våren har ersatts med digitala enkäter. Nu öppnar politikerna dörren för möten.

– Vi har haft enkätsvaren som kommit in, men vi har också sagt att vi ska ha någon form av dialogmöten, troligtvis i augusti månad. Av respekt inte minst för medborgarna, att vi träffas och lyssnar in vad man lägger bakom orden i enkäten, säger Anita Fast (M), förste vice ordförande i nämnden.

Genevad är vi väl rätt säkra på att det går ganska bra, men Ahlaskolan är vi kanske mer tveksamma till.

Politikerna i bun reser samtidigt tvivel kring om det går att stänga Ahlaskolan.

– Tittar vi ur perspektivet tre, fyra år eller längre så är det inte så lätt att bara plocka bort två skolor med över hundra elever och få plats med dem i de mottagande skolorna, som är centrumskolorna och Veingeskolan. Vi ser nu från nämndens sida att det fyller upp så mycket att det kanske inte är riktigt lätt att genomföra, säger bun-ordförande Åke Hantoft (C).

Åke Hantoft (C) är ordförande i barn- och ungdomsnämnden i Laholm. Bild: Jonatan Gernes
Åke Hantoft (C) är ordförande i barn- och ungdomsnämnden i Laholm. Bild: Jonatan Gernes

Nämnden har begärt ett fördjupat beslutsunderlag kring skolorna i Ahla och Genevad till sitt nästa möte 26 augusti.

– Genevad är vi väl rätt säkra på att det går ganska bra, men Ahlaskolan är vi kanske mer tveksamma till, säger Åke Hantoft om tjänstemannaförslaget att stänga skolorna.

LÄS MER: Stormöte om Ahla skola planeras längre fram

LÄS MER: Föräldrarna kraftsamlar för Ahlaskolan

LÄS MER: Skolpersonal vill behålla liten skola

LÄS MER: Fortsatt utredning kring skolor i Ahla och Genevad

LÄS MER: Fyra skolor hotas av nedläggning

Fler nyheter om Laholm hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!