Akut läge. Så beskriver föräldrar arbetsmiljön för elever och lärare på Lagaholmsskolan. Eva-Lotta Lilja och Helena Adbro är bland dem som kräver verkningsfulla åtgärder redan till höstterminen.
Akut läge. Så beskriver föräldrar arbetsmiljön för elever och lärare på Lagaholmsskolan. Eva-Lotta Lilja och Helena Adbro är bland dem som kräver verkningsfulla åtgärder redan till höstterminen.

Föräldrar kräver bättre luft i skolan

Lös problemen med innemiljön på Lagaholmsskolan – nu. Det kräver skolans föräldraråd. – Barnen kan inte gå i den här miljön tills det står en ny skola, säger föräldern Katarina Jönsson.

ANNONS
|

Skolans föräldraråd mötte för en tid sedan kommunrådet Elisabet Babic (M) och Kommunfastigheters vd Stefan Lundström på Lagaholmsskolan.

Där diskuterades miljön i skolans lokaler. Frågan om renovering och en senare nybyggnad av skolan togs också upp.

Efteråt beskrevbun:s vice ordförande Jonas Hellsten (M) diskussionen så här i Hallandsposten:

”Uppfattningen Elisabet fick från det mötet var att man var positiv. Trots att det bara blir uppfräschning nu, så är det man får sedan så mycket bättre att man är beredd att ta det.”

Det stämmer inte, förklarar föräldrarna nu.

– En ny skola var inte vad vi var här för att diskutera, utan vad som kan göras åt arbetsmiljön här och nu. Vi har aldrig tagit ställning till om skolan ska renoveras eller om det ska byggas en ny, säger föräldern Josefin Stübner.

ANNONS

– Vi bryr oss egentligen inte om vad de gör. Bara det blir bra för barnen, säger föräldern Helena Adbro.

Och då, understryker föräldrarna, menar de inte att det ska bli bra någon gång i en obestämd framtid.

– Det viktiga är att barnen får en bra miljö att vistas i. Från höstterminen 2017, säger Helena Adbro.

– Läget är akut, säger Josefin Stübner.

Luften inne i skolan är så dålig att föräldrarna märkt en kraftigt ökad sjukfrånvaro sedan deras barn kom till Lagaholmsskolan.

De berättar att vissa lärare inte kan undervisa i vissa lokaler. Att salarna på sommaren är så varma att lektioner får avbrytas och att kylan på motsvarande sätt är besvärande på vintern. De menar att studeieresultaten blir lidande.

– En sådan arbetsmiljö hade aldrig accepterats för vuxna, säger Katarina Jönsson.

Enligt vad Kommunfastigheter uppgett om hur lappa och laga-renoveringen ska göras kommer ventilationen inte att bytas ut. Det ska bara göras ”begränsade ingrepp” i det befintliga systemet.

Föräldern Eva-Lotta Lilja är precis som många andra inte nöjd.

– Föräldraråd, elevråd, bun och utbildningschefen vill ha ett alternativ där man byter ventilation. Det är viktigt att det kommer fram innan fullmäktige tar beslut, säger hon.

Fakta: Lagaholmsskolan

  • På tisdag ska kommunfullmäktige besluta om åtgärder på den slitna Lagaholmsskolan.
  • Huvudalternativet är att lappa och laga skolan nu för 16 miljoner kronor, för att senare riva skolan och bygga en ny.
  • På kommunstyrelsenivå råder stor politisk enighet om detta. S skiljde dock ut sig genom att föreslå en tidsgräns på fem år för en ny skola. Men förslaget blev nedröstat.
  • I barn- och ungdomsnämnden (bun) har man däremot inte varit lika enig. Bun- ordförande Maria Bronelius (C) tillhör dem som hellre hade sett en omedelbar helrenovering. Även utbildningschef Per Jangen har påpekat att lappa och laga inte löser problemen med ventilationen.
ANNONS