Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Arkivbild. Bild: Stig Hedstrom
Arkivbild. Bild: Stig Hedstrom

Föräldrar kan få vite om barnen är borta från skolan

Två vårdnadshavare som tidigare fått beslut om vite för att de åkt på längre ledigheter klarade sig undan. Men nu har barn- och ungdomsnämnden (bun) vässat formuleringarna för framtiden.

Frånvaron för de två eleverna kunde ibland vara i flera månader eller ibland veckor. Men trots att ansökan om ledighet från skolan hade fått avslag så genomfördes planerna på semesterresor. När kommunen ville att föräldrarna skulle få vite vid varje ogiltig frånvaro satte förvaltningsrätten stopp. Rätten ansåg att beslutet var för otydligt.

– Utifrån förvaltningsrättens domslut behövde beslutet förtydligas, det har vi gjort. För när vite kan utgå och när det är en ogiltig frånvaro. Vi har även lagt in en del beskrivningar hur man hanterar frånvaro, säger utbildningschef Richard Mortenlind.

Kan inte ta ut vite retroaktivt

Att försöka gå retroaktivt mot de två vårdnadshavarna som åsidosatt barnens skolplikt, menar Richard Mortenlind inte är möjligt. Istället gäller att formulera beslut som gäller framöver.

Därför har man nu skruvat på precisionen och förelägger de aktuella vårdnadshavarna att i det påbörjade läsåret se till att barnen fullgör skolplikten. Dessutom ska vårdnadshavaren få 10 000 kronor i vite varje gång det är en ogiltig frånvaro. Något som barn- och ungdomsnämnden (bun) beslutade på sitt möte i augusti.

– Det är en signal till de två vårdnadshavarna och andra föräldrar om vad som kommer hända i framtiden om de inte respekterar våra ställningstaganden, säger Anita Fast (M), första vice ordförande i bun.

– Det har varit längre ledigheter, det här visar att skolplikten är viktig och barnen ska gå i skolan, säger Åke Hantoft (C), ordförande i nämnden.

LÄS MER: Föräldrar som tog skolbarn på semester slipper böter

Fler nyheter om Laholm hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här