Fängelse och utvisning för stöldkvartett

Två och ett halvt års fängelse och utvisning blev straffet för den kvartett som har inriktat sig på att stjäla plånböcker från äldre runt om i södra Sverige, bland annat Laholm.

ANNONS
|

Vid två tillfällen, en gång i januari och en gång i mars, tog de två gifta paren bilen till Sverige. För att söka jobb, enligt egen utsago, men när det inte gick vägen började de i stället stjäla plånböcker.

Ligan fokuserade sig på äldre personer i matbutiker. Genom att distrahera sitt offer kunde de plocka åt sig plånböckerna ur deras fickor eller väskor. I vissa fall lyckades de även ta ut pengar på offrens kontokort.

En vecka innan kvartetten greps i slutet av mars gjorde de ett stopp i Laholm. Facit blev två stulna plånböcker från äldre kvinnor. En av stölderna inträffade på Maxi i Mellbystrand och en på Torghallen i Laholm.

ANNONS

Trots att de båda dömda kvinnorna hävdat att de utfört stölderna utan sina mäns vetskap döms alla fyra för sammanlagt 30 fall av grov stöld, bedrägeri och försök till bedrägeri. Åtalspunkterna var fler, men på grund av bristande bevisning frias de i ett tiotal fall.

Domstolen menar att det är helt uppenbart att alla fyra har varit inblandade och agerat i samförstånd, bland annat med tanke på att de umgåtts 24 timmar per dygn i en bil och gärningarna har skett enligt ett likartat mönster dag efter dag. Ligan har gemensamt kört från stad till stad, mellan butikerna, och kvinnorna har kommit ut ur butikerna utan att ha handlat något.

Brottsligheten har bedrivits i mycket stor omfattning, systematiskt och organiserat, präglats av förslagenhet och dessutom inriktat sig mot äldre och försvarslösa, konstaterar rätten i sin dom. Alla fyra döms därför till två och ett halvt års fängelse och utvisning i tio års tid.

Männen och kvinnorna, som är mellan 21 och 27 år gamla, ska också betala skadestånd till de drabbade på strax över 100 000 kronor.

ANNONS