Hunden Dina älskar att leka i havet. Vilken plats hundbadet ligger på har dock mindre betydelse för henne och matte.
Hunden Dina älskar att leka i havet. Vilken plats hundbadet ligger på har dock mindre betydelse för henne och matte. Bild: Josefine Ingvarsson

Förening vill flytta hundbadet söderut

Hundbadet i Skummeslövsstrand uppmanar till bilkörning på stranden. Nu föreslås att hela hundbadet flyttar söderut för att minska den.

ANNONS
|

– Vi har fått direktiv av kommunen att vi ska redogöra för förslag kring hur man kan minska strandtrafiken, detta är ett av de förslagen, säger Anders Hantoft som är ordförande i Tångallmännings Samhällighetsförening.

Anledningen till den föreslagna flytten är de skyltar som går från Kustvägen ner mot stranden på Vallbergavägen. Väl nere vid sanddynerna måste man sedan köra 200 meter på stranden för att komma till platsen.

– Eftersom man inte får ta hunden i koppel och promenera den biten på sommaren så måste man ta bilen hela vägen för att komma dit, säger Anders Hantoft.

Bör istället ställa bilen på parkering

Tanken från föreningens sida är att hundägarna istället ska parkera längre söderut vid reningsverket och använda den del av stranden där det är mindre bebyggelse.

ANNONS
Annelie Berg och hunden Lou var i vattnet för att leka med vågorna. Ett avbräck från värmen och den vanliga sjö som Lou brukar bada i hemma i Markaryd.
Annelie Berg och hunden Lou var i vattnet för att leka med vågorna. Ett avbräck från värmen och den vanliga sjö som Lou brukar bada i hemma i Markaryd. Bild: Josefine Ingvarsson

Annelie Berg och hunden Lou är på hundstranden för första gången när HP dyker upp.

– Man vill ju inte behöva gå för långt, men jag letade faktiskt efter en parkeringsplats. Men sedan såg jag att alla andra hade kört ner, så då gjorde jag likadant, säger Annelie Berg, från Markaryd som är i området på semester.

Hunden älskar att bada

Hunden Lou gillar att bada i sjön hemma i Markaryd, men att leka i vågorna var något alldeles extra, berättar matte. Att besöka hundbadet igen är därför givet.

På stranden leker också hunden Dina med maneter och vågor. I andra änden av kopplet håller husse i kopplet. I en solstol sitter matte Lisbeth Nilsson och fikar tillsammans med barn och barnbarn.

– För oss är det såklart mycket bättre om vi kan fortsätta ta bilen ner till stranden, det blir så himla mycket att bära på annars när man ska ha med både hund och fika och solstolar och så vidare.

Hon och maken bor i Mellbystrand, och för dem spelar det ingen roll var hundstranden ligger.

– Vi vill bara ha en plats där vi kan ta henne med när vi åker hit. Hon älskar att bada och vi lämnar inte henne hemma och åker själva till stranden, säger Lisbeth.

ANNONS
Molly Nilsson, från Ljungby, var på stranden med hunden Bonita och familjen.
Molly Nilsson, från Ljungby, var på stranden med hunden Bonita och familjen. Bild: Josefine Ingvarsson

Föreningen har i sitt brev även föreslagit att hundarna i andra hand ska få befinna sig på hela strandremsan från Vallbergavägen till Kattvägen för att också sänka ljudnivån med förhoppningen att när många hundar leker och skäller på en större yta blir det inte så koncentrerat ljud som stör det övriga djurlivet, grannar och andra badgäster.

Under hösten kommer ansvariga i kommunen och föreningen att sätta sig ner för att prata om situationen.

LÄS MER:Hundägare vill få mer tid på stranden

LÄS MER:Inga fler hundbad i sikte vid kusten

LÄS MER:Det behövs mer information om var vovvar får bada i havet

ANNONS