Förare hävdar poliser såg fel – vägrar böta för stopplikt

En av fem stannade inte vid stopplikt utanför Veinge. En förare som åkte fast hävdar att poliserna måste sett fel – och tar frågan till domstol.

ANNONS
LocationVeinge||

Måndag 25 januari hade polisen trafikkontroll där Elestorpsvägen möter väg 15 i Daggarp utanför Veinge. En korsning där många bilister, enligt polisen, har en ovana att endast titta åt vänster innan de gör en flygande högersväng.

Stopplikten är markerad med röd stoppskylt och vit stopplinje.

”Rullade över stopplinjen”

En av dem som åkte fast var en 32-årig man, bosatt i kommunen, som körde en lätt lastbil. Två polismän stod till höger i höjd med korsningen. De uppgav att pickupen saktade ned, men aldrig stannade helt.

”Det gick tydligt att se att alla fyra hjul inte stod still. Han rullade över stopplinjen i cirka 2–5 km/h och fortsatte upp mot Halmstad”, rapporterade en av poliserna.

ANNONS
Fordonet måste stå helt stilla vid stopplikt. Enligt de lokala trafikföreskrifterna gäller stopplikt för förare av fordon på väg 548 (Elestorpsvägen) som tänker köra in på väg 15 vid Daggarp.
Fordonet måste stå helt stilla vid stopplikt. Enligt de lokala trafikföreskrifterna gäller stopplikt för förare av fordon på väg 548 (Elestorpsvägen) som tänker köra in på väg 15 vid Daggarp. Bild: Fredrik Sandberg / TT

Böterna är 2 500 kronor, men 32-åringen vägrade att skriva på. Han var ”100 procent säker” på att han stannade som man ska enligt lagen.

Han har nu åtalats för brott mot trafikförordningen. Åklagaren tar saken till Halmstads tingsrätt eftersom mannen bestridit sitt strafföreläggande.

Inga videobevis

Föraren uppger han att såg polisbilen på långt avstånd före korsningen och fick ögonkontakt med en av poliserna innan han stannade, tittade vänster, höger, vänster, och körde vidare. Han krävde videobevis, men händelsen filmades inte.

Jag tycker att det är så märkligt att en helt ny polisbil 2021 inte skulle ha en kamera i gång

”Ord står mot ord och jag tycker att det är så märkligt att en helt ny polisbil 2021 inte skulle ha en kamera i gång då den står 10 meter från ett stopp i syfte att bevaka detta”, skriver mannen.

När ord står mot ord brukar polisers vittnesmål väga tyngre i rättssalen.

LÄS MER:Korsning vid ny skola ska byggas om

LÄS MER:Två personbilar i krock på väg 15

ANNONS