För trångt i lunchkön – Gröna Hästen fick kritik

Miljökontoret har slagit ner på trängsel bland lunchgästerna på Gröna Hästen i Laholm.
– Problemet är att tvåmetersregeln även gäller familjer, säger krögaren Stefan Zaff.

ANNONS
LocationLaholm||

Vid en flygande kontroll i slutet av september konstaterade miljökontoret att det var trångt mellan gästerna i restaurangen. Det uppstod trängsel i köerna till buffé, sallad och dryck och olika sittande sällskap satt för nära varandra.

Restaurangen fick ett krav, i form av ett föreläggande, att minska trängseln genom att ta bort sittplatser, se till att öka avstånden i kön och ta fram ett egenkontrollprogram.

Två meter avstånd

– Jag fick lite bannor, men vi har redan löst det. När inspektörerna kom tillbaka i onsdags tyckte de att allting såg bra ut, säger Stefan Zaff som äger och driver Gröna Hästen.

Nu informeras alla gäster i samband med att tallriken delas ut om att hålla två meter avstånd i buffékön och en meter avstånd mellan sällskap när de sitter ner. Tre bord har tagits bort och lokalen har skyltats upp ytterligare för att öka avstånden.

ANNONS

Familjer får inte köa ihop

Stefan Zaff säger att restaurangen har försökt följa coronareglerna hela tiden, men att alla gäster inte upplever en viss regel som helt självklar.

Vårt problem är att förklara när det kommer ett sällskap med man, fru och barn

– Vårt problem är att förklara när det kommer ett sällskap med man, fru och barn att även de måste hålla två meter avstånd till varandra i kön, även om de ska sitta ihop.

Gäller också poliser

När HP är på besök kommer två poliser för att hämta sin lunch. De ombeds också att sära på sig.

– Jag förstår problematiken. Vi sitter i samma bil i åtta timmar, och där råder andra avstånd, säger polisen Joakim som på grund av sin yrkesroll inte vill uppträda med efternamn.

En lunchhungrig polisman spanar in buffén. Till restaurangpersonalen finns inga särskilda säkerhetsavstånd, men mellan gästerna gäller två meter i buffékön.
En lunchhungrig polisman spanar in buffén. Till restaurangpersonalen finns inga särskilda säkerhetsavstånd, men mellan gästerna gäller två meter i buffékön. Bild: Jonatan Gernes

Ansvaret för att de tillfälliga smittskyddsåtgärderna följs faller helt på den som driver ett serveringsställe.

– I andra sammanhang ska sällskap hålla ihop, men i kön är det de här reglerna som gäller. Jag har dubbelkollat två gånger, säger Stefan Zaff.

LÄS MER:Lunchgästerna fick säga adjö till plockmaten

LÄS MER:Coronainspektion gav bra betyg för Laholms krogar

ANNONS