Säkrar upp. Jörgen Harrysson, Kattarps Skogsentreprenad, har larm på maskiner och i hallar. Bild: Kenny Hjälte
Säkrar upp. Jörgen Harrysson, Kattarps Skogsentreprenad, har larm på maskiner och i hallar. Bild: Kenny Hjälte

För många olåsta dörrar på landet

Entreprenadmaskiner och byggarbetsplatser i städerna larmas allt bättre och tjuvarna flyttar ut på landet – där gammal mentalitet lever kvar.

ANNONS
|

Gör man det svårare för tjuvarna på ett ställe så är de gärna bekväma av sig och flyttar till ställen där det är lättare att begå stölder.

– Problemet på landsbygden är att man inte behövt låsa om sig på samma sätt innan. Bovarna har flyttat sig till ställen där det är lätt att ta grejerna, säger Mikael Holmgren, skadeförebyggare på Länsförsäkringar i Halland.

På träffar med LRF i länet har han och kollegan Per Rådström berättat om praktiska åtgärder om hur man kan skydda sig.

Jörgen Harrysson, som driver Kattarps Skogsentreprenad AB, har varit stöldutsatt och känner igen att det ofta varit olåsta dörrar förr hos honom.

ANNONS

– Jag kan gå till mig själv, jag är bondson och vi har levt med öppna dörrar alltid innan. Men jag får väl säga att det är annorlunda nu, säger han och fortsätter:

– Vi har en låst och larmad maskinhall och tänker på stöldskydd på ett annat sätt i dag. De maskiner som vi lämnar ute har vi satt larm på, utlöser det ringer det direkt hemma hos mig, dessutom har maskinerna positioneringsutrustning så att de kan följas på GPS, säger Jörgen Harrysson.

Han är medveten om att den gamla mentaliteten på landsbygden är över och tycker att det är tråkigt att det är på det viset.

– Hos oss tänker vi säkerhet och stöldskydd på ett annat sätt, vi låser alla dörrar. Men fler på landsbygden måste lära sig att låsa dörrarna, säger Jörgen Harrysson.

ANNONS