En förälder kräver att Laholms kommun utreder bristerna i inomhusmiljön på Ängskulla förskola. Bilden togs i samband med förskolans 50-årsfirande 2019.
En förälder kräver att Laholms kommun utreder bristerna i inomhusmiljön på Ängskulla förskola. Bilden togs i samband med förskolans 50-årsfirande 2019. Bild: Evelina Gunnarsson

Förälder oroas över fuktlukt på förskola

Inomhusmiljön på Ängskulla förskola är under all kritik. Det menar en orolig förälder som nu ställer Laholms kommun till svars.

ANNONS
LocationLaholm||

I en skrivelse till kommunen pekar föräldern på allvarliga brister när det gäller inomhusmiljön på förskolan.

Enligt föräldern har det förekommit klagomål på fuktlukt och dålig ventilation sedan i oktober förra året. Flera barn har fått hosta och klagar på irritation i halsen.

”Är Laholms kommun villig att ansvara för att barn ska vistas i den här miljön med risk att utveckla astma och allergier?”– det är den direkta frågan som föräldern ställer till Laholms kommun.

”Måste åtgärdas på något sätt”

– Självklart förstår jag mejlskrivarens och övriga föräldrars oro. Det här är en sak som måste åtgärdas på något sätt, säger Jan Abrahamsson, avdelningschef förskola i Laholms kommun.

ANNONS

Enligt Jan Abrahamsson har en utomstående firma haft ett uppdrag att utreda var lukten kommer ifrån.

– Företaget har konstaterat att det finns en avvikande lukt som bedöms komma från vinden och asfaboard, som används som skivmaterial i bland annat ytterväggar.

Luftprover påvisar även avvikelser genom förekomst av kloranisoler.

– Det är ett ämne som kan lukta likt mögel. Kloranisoler tros komma från de tryckimpregnerade träsyllarna. Det ska dock inte finnas mögel i byggnaden.

Hur kommer ni att gå vidare nu?

– Vi kommer att ha en dialog med Laholmshem som tidigare har utfört en ytrenovering av byggnaden. Ängskulla förskola är väldigt gammal och har en väldigt annorlunda byggnadskonstruktion jämfört med dagens moderna förskolor. Vi får hoppas att problemet får en snar lösning, säger han.

ANNONS