Christer Hansson är ordförande för husbehovsfiskarna i Laholmsbukten och brukar lägga nät i Mellbystrand. ”Vi har medlemmar som fiskat lax i Mellbystrand i 40–50 år och aldrig upplevt så här dåligt fiske”, säger han.
Christer Hansson är ordförande för husbehovsfiskarna i Laholmsbukten och brukar lägga nät i Mellbystrand. ”Vi har medlemmar som fiskat lax i Mellbystrand i 40–50 år och aldrig upplevt så här dåligt fiske”, säger han. Bild: Henrik Williamsson

Extrem brist på lax i hav och åar

Det nappar inte längre. Varken spöfiskarna längs Lagan eller nätfiskarna ute vid kusten lyckas landa några laxar. Omdömena om laxbristen går från ”bekymmersamt” till ”helt extremt”.
– Illavarslande för Lagan, säger fritidsfiskaren Christer Hansson.

ANNONS
LocationLaholmsbukten|
|

Det är en hyfsat solig fredagseftermiddag – tillika klämdag. Men inte en enda sportfiskare syns till vid den annars så välbesökta Gröningen i Laholm. Kanske har de gett upp.

Folktomt på Gröningen när inte en enda sportfiskare prövar lyckan.
Folktomt på Gröningen när inte en enda sportfiskare prövar lyckan. Bild: Henrik Williamsson

Vid Laholms laxfiskes kontor ligger en bok med fångstrapporter. Den visar att det fångats en del öringar sedan årets fiskepremiär. Men bara tre laxar. Nu har det gått mer än en månad sedan den senaste laxfångsten 4 maj.

– En del har trott att vi lagt ner vår fångstrapportering. Men det har fångats väldigt lite lax i maj. Man ser laxar som hoppar i ån, men det har inte nappat. Det är bekymmersamt, säger Roland Gottfridsson som är ordförande i Laholms laxfiske.

ANNONS

Unikt dåligt i havet

Ungefär lika dåligt är det ute i havet. Christer Hansson är ordförande för Laholmsbuktens fritidsfiskare, en förening för nätfiskare.

– Vi har medlemmar som fiskat lax i Mellbystrand i 40–50 år och aldrig upplevt så här dåligt fiske. En av dem har fört statistik. Han får i genomsnitt 3,2 laxar i maj månad, men i år har han fått noll – fastän han har satt ut nät vid tio tillfällen, säger Christer Hansson.

Har du fiskat själv?

– Ja, ovanligt mycket eftersom jag blivit pensionär. Jag har fiskat sju, åtta gånger i maj månad och inte fått en enda lax. Maj är visserligen inte den bästa månaden, men att man inte får lax över huvud taget är helt extremt, säger Christer Hansson.

Fångstrapport för spöfiskare vid Gröningen i Laholm. Det som fångats mest i år är öring. Endast tre laxar har landats sedan fiskepremiären i mars.
Fångstrapport för spöfiskare vid Gröningen i Laholm. Det som fångats mest i år är öring. Endast tre laxar har landats sedan fiskepremiären i mars. Bild: Henrik Williamsson

Inte bara Laholm och Lagan har problem. Hallands Nyheter skrev nyligen om laxbristen i Ätran.

– Det är ju katastrof. Det är inte bara i Ätran, det är hela norra Europa. Irland har också problem till exempel, sade fisketillsyningsman Johan Saverman till HN.

I fredags skrev Helsingborgs Dagblad om läget i Rönne å. Där talas om fångster som nu halveras för varje år. I Ätran har man i år förbjudit avlivning av lax, och även sportfiskarna i Ängelholm med omnejd uppmanas att återutsätta de laxar som fångas.

ANNONS

– Men det behovet har vi inte i Lagan. Så pass med lax finns det, säger Roland Gottfridsson.

Inga Laganlaxar fångade

Laxarna i Lagan är speciella. De odlas fram, som kompensation för att Laholms vattenkraftverk hindrar fiskens naturliga lek i ån. I normalfallet växer laxen till sig ute i havet för att sedan gå upp i Lagan igen som vuxna.

Men det här året har alltså hittills inte varit normalt.

– De få laxar som våra medlemmar fångat har nästan uteslutande varit vildlax. Inga återvändande Laganlaxar. Dem känner man igen eftersom de är fenklippta. Vart Laganlaxarna tagit vägen vet vi inte. Men det här är illavarslande för Lagan, säger Christer Hansson.

Husbehovsfiskarna och spöfiskarna har inte alltid varit ense om allting. Men en sak är de eniga om: åsikten att kraftverksdammen i Laholm borde rivas för att gynna laxens lek och återväxt.

– Som det ser ut nu kommer laxfiskarna inte längre att åka till Laholm. Det är en turistindustri som omsätter många miljoner. Gäster från hela världen kommer att utebli. Tog man bort dammen hade det blivit en mångmiljonvinst för kommunen, anser Christer Hansson.

Försämrad överlevnad

Varför laxarna uteblivit är en fråga som inte lätt kan besvaras. ”Forskarna vet inte riktigt”, säger Johan Bengtsson i Falkenbergs laxfiske till Hallands Nyheter.

ANNONS

– Man kan bara spekulera. Det är förmodligen en blandning av klimateffekter, med längre tider av torka och perioder med mycket vatten, och en försämrad överlevnad ute i Atlanten, säger Linus Larliander, länsfiskekonsulent på länsstyrelsen i Skåne till Helsingborgs Dagblad.

HP har sökt Hallands länsfiskekonsulent Erika Axelsson utan framgång.

– Vi kan inte göra mer än att tro på att det kommer att bli bättre. Vi följer detta med spänning, säger Roland Gottfridsson.

LÄS MER:Låg population av lax i Ätran skärper fiskereglerna

LÄS MER:Årskort för laxfiske betalas tillbaka efter klagomål

LÄS MER:Nytt praktverk om Laholms laxfiske ligger på bokdiskarna

LÄS MER:Fiskeprojekt går i graven

ANNONS