Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Exploatör vill bygga camping i Mästocka

Campingplatser, stugbyar och andra turistattraktioner duggar inte tätt på landsbygden. Nu vill en exploatör bygga camping i Mästocka.

– Ur ett landsbygdsperspektiv är det jättebra att någon vill etablera sig där. Där finns behov, vi har långt till kommersiella övernattningsmöjligheter och det är generellt positivt att hitta en möjlighet till boende i det området, säger Reino Jacobsson, landsbygdsutvecklare i kommunen.

Exploatören har ansökt om förhandsbesked men det finns enligt kommunens utredning en del hinder att ta sig över för att ett sådant ska kunna ges. Bland annat behövs en större utredning av det kommunala vattnet som inte är utbyggt för att klara att fler kopplas på. Effekterna för den närliggande skjutbanan och marken i området måste också det utredas mer.

– Ibland ringer personer till mig och diskuterar som funderar på att skapa något på en ort, ibland kommer det personer som arbetar inom kommunen för att rådfråga när en ansökan inkommit. Det viktiga i min roll är att skapa en dialog med invånarna där jag är som en brygga mellan dem och kommunen, säger Reino Jacobsson.

”Människan negativ av naturen”

Reino Jacobsson menar att det ligger i tiden att semestra nära naturen. Friluftsliv och camping är väldigt populärt.

– Förr stannade man ofta en hel säsong med sin husbil på en camping, men nu är man mer rörlig och byter plats efter ett par dagar generellt sett, säger Jacobsson.

I ärendet om just den här campingen har han dock inte varit inblandad.

I samband med ansökan om förhandsbesked går frågan också alltid ut på grannhörande, vilket betyder att de personer som äger fastigheter i anslutning får möjlighet att tycka till om projektet.

När det gäller campingen i Mästocka är det mesta negativt. Grannarna beskriver sin oro för att deras hus skulle bli mindre värda och att en ökad trafik med mer människor i rörelse skulle göra att det blir stökigt, när de vill ha lugn och ro på landet.

Krävs förståelse för projekt

– Det hör vi nästan varje gång det är grannhörande. Det är en mänsklig faktor att se det okända på ett negativt sätt. Det vanligaste är att sådana här förfrågningar blir överklagade längs vägen. Det är bra och man ska inte ta det som nederlag eftersom det är så den demokratiska processen fungerar, säger Reino Jacobsson och fortsätter:

–Det är klart att det är tufft att ha alla grannar emot sig, men det är bra att allt granskas på bred front. Även om man ibland vill ha lite mer fart i processen för att komma vidare.

Hallandsposten har pratat med exploatören som i nuläget inte vill kommentera sina planer vidare.

Fler nyheter om Laholm hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!