Expendochef: Kapitalet ska ökas efter hand

”Brevlådeföretag”, är Bertil Johanssons (LP) omdöme om Expendo AB som vill bygga ett nytt samhälle i Allarp. Men bolagets Gudjón Halldórsson menar att företaget har den storlek som behövs just nu.

ANNONS
|

Nyligen godkände kommunstyrelsen Expendos principer för planläggningen av ”småstaden Allarp”. Dock med reservationen att de första etapperna inte får beröra kommunens mark på Allarp 2:2.

Bertil Johansson yrkade däremot avslag. Han utvecklar sina misstankar mot Expendo i en skriftlig reservation mot kommunstyrelsebeslutet.

”Bolaget Expendo AB som vill bebygga området är ett bolag som kan betraktas som ett brevlådeföretag, ägt av ett antal isländska affärsmän”, skriver Johansson som tidigare reagerat på bolagets blygsamma aktiekapital.

Han menar att Expendos taktik är att få med sig kommunen som en ”part i målet”.

”Då kan man framhålla när man ska försöka låna upp kapital till sina projekt att kommunen står bakom denna satsning.”

ANNONS

Johansson vill se redovisningar av Expendos ekonomiska status och bevis för att de kan klara att fullfölja projektet.

Gudjón Halldórsson säger till HP att Expendo ägs av holdingbolaget GLL (Good Life Living) på Island. Expendo har enligt Halldórsson tillräckligt eget kapital just nu.

– Vi är i utvecklingsprocessen och då krävs ett visst eget kapital. När vi kommer in i ett skede med utbyggnad av infrastruktur – gator, vägar, avlopp och sådant – får vi arbeta med den frågan. Aktiekapitalet i bolaget ökas efter hand som det behövs.

– Det här är något vi är väl medvetna om, säger Gudjón Halldórsson.

Har GLL de ekonomiska muskler som behövs för genomförandet?

– Det finns muskler hos ägarna GLL och hos våra samarbetspartners. Det ser bra ut att få in samarbetspartners i projektet när det väl är dags för det. Just nu utvecklar vi projektet och skapar en bra boendemiljö tillsammans med kommunen och våra konsulter.

– Senare kommer de som uppför byggnationen in bilden. Men det är inte absolut nödvändigt att de måste vara med på spåret i dag, säger Gudjón Halldórsson.

ANNONS

Han menar själv att tillvägagångssättet är oortodoxt.

– Kanske är det ett lite annorlunda närmande till projektet än man är van vid. Ofta ser man stora byggjättar som grindar in sina arbetsplatser och sedan är de där. Men det finns fler än ett sätt att göra det på, säger han och förutskickar att såväl stora som mindre, lokala, aktörer kan involveras.

– Jag har sett företag i kommunen som gör bra jobb. Det är viktigt att de får plats i den här exploateringen, säger han.

Att Allarp 2:2 inte får röras i de första etapperna ser Halldórsson inte som något stort problem.

– Det går att fördela faserna på andra sätt, säger han.

ANNONS