Exklusiva yngel på väg mot framtiden

Fiskar som klättrar på fuktiga stenväggar och veckovisa transporter av nedkylda frigolitlådor. På kraftverket i Laholm präglas sommaren av idogt arbete för att hjälpa ålbeståndet att växa.

ANNONS
|

Redan när kraftstationen i Laholm byggdes 1932 ingick det i arbetet att fånga ålyngel och sätta ut i sjöar och vattendrag.

– Vi plockar dem här och sätter sedan ut dem i Bolmen, Vidöstern, Furen och Floren och andra vatten runt om i Lagans avrinningsområde, berättar Pär Jonsson, underhållschef på Statkraft i Laholm.

– Sedan 2010 köper vi också vuxna ålar av yrkesfiskare. De sätts ut nedströms i Lagan där de kan simma ut mot Sargassohavet och leka.

Daniel Axelsson är fiskeodlingsansvarig och arbetar med ålyngeluppvandringen under sommaren. Mellan april och september fraktar han och en kollega ut flera kilo ålyngel varje vecka. De hämtas ur en tank under kraftverket dit de små ynglen har tagit sig helt för egen maskin, uppför en brant stenramp i nattmörkret.

ANNONS

– De är duktiga på att klättra och så länge det är fuktigt kan de andas, förklarar Daniel och visar hur ynglen medelst håv förflyttas till små frigolitlådor där en skål is håller dem svala och lugna under transporten.

– Man har provat att frakta dem i vatten också men detta är vad som funkar bäst.

Den rödlistade ålen har varit hotad som art i över ett halvt sekel. Mänsklig påverkan i form av bland annat fiske, kraftstationer och försämrad vattenkvalitet är faktorer som spelar in. Men trots gedigen forskning finns det många frågetecken kring ålens livsvillkor och behov.

– Ålen är kanske inte lika fin som en utrotningshotad tiger, men den har ett kulturellt värde och en plats i ekosystemet, poängterar Daniel.

Frigolitlådorna vägs och räknas. Den här gången är det drygt fem kilo ål som fångats in. En helt okej mängd, enligt Daniel som berättar att de under rekordåret 2019 fick köra ut med nya laster varje dag i två veckor. Nu tycks dock de senaste årens uppgång ha mattats av. Enligt Pär Jonsson är det svårt att beräkna beståndet i förväg, även om rapporter från andra europeiska länder kan ge en hint.

– Lokalt är det temperatur och vattenflöde som påverkar och i år har vi haft en lite kallare vår.

ANNONS

Efter vägningen har Daniel har en dags bilresa med flera stopp framför sig - ut med lådor, ner i vattnet, av med lock och så farväl till de små, avlånga fiskarna. Här ska de få bo och växa till sig i många år och förhoppningsvis bidra till att beståndet en dag kan återgå till normala nivåer.

ANNONS