”Ersättningen är för låg”

Staten satsar drygt 1,2 miljarder kronor under två år för att lindra stormskadorna i skogen. Skogsägarna får direkt en skattesubvention på tio kronor per såld kubikmeter. – Om det inte blir mer än så tycker jag att det är för dåligt, säger skogsägaren Jan Johansson i Norra Össjö.

ANNONS
|

Skogsägarna har sedan stormen efterlyst ett ekonomiskt stöd från staten. När HP för ett tag sedan berättade om Jan Johansson i Norra Össjö, som tagit ledigt från jobbet för att kunna arbeta i sin skog, efterlyste han just en sådan ersättning.

I går kom besked från regeringen. Staten satsar i en första omgång 1,2 miljarder under två år för att lindra stormskadorna i skogen. Hur stödet ska finansieras vet regeringen ännu inte. Det avgörs i förhandlingar med vänsterpartiet och miljöpartiet.

– Vi kommer tillbaka

i tilläggsbudgeten under våren med den konkreta finansieringen, sade Ulrica Messing till TT vid en presskonferens i går.

ANNONS

För att det ska gå snabbt och för att minimera riskerna för skadeangrepp vill regeringen satsa på flera områden.

Dieselskatten för skogsmaskiner sänks tillfälligt i Götaland från den 1 januari i år till och med 2006, till en kostnad av 200 miljoner kronor för staten. Dessutom avskaffas farledsavgifterna för sjöfarten och banavgifterna på järnvägen under den här tiden för att styra så mycket som möjligt av transporterna bort från vägarna. De slopade avgifterna kostar mellan 90 och 100 miljoner. Något stöd till åkerinäringen blir det inte.

För 100 miljoner kronor ska Skogsstyrelsen förbättra och reparera skogsvägar. 500 miljoner går till lagring av stormfällt virke.

– Därmed går staten in och tar hälften av de lagringskostnader som industrin och skogsägarna beräknat, förklarade Messing.

Skogsägarna får direkt en skattesubvention på tio kronor per såld kubikmeter. Beräknad kostnad är 400 miljoner.

– Det är ju svårt att säga hur mycket det blir i slutändan. Kanske gör stödet från staten att jag kan få mer från Södra för timret, säger Jan Johansson i Norra Össjö.

– Om det inte blir mer än tio kronor tycker jag att det är för dåligt. För min del är det bara halva kostnaden för att plantera nytt på en kubikmeter.

ANNONS

Södra skogsägarnas koncernchef Leif Brodén anser att en viktig punkt har glömts bort i regeringens förslag, nämligen att få i gång transporterna av virke från skogen till terminaler och industri.

– Det viktigaste för oss nu är att kunna få ut allt virke ur skogen. Därför räcker det inte att sänka dieselskatten på arbetsmaskiner utan det måste även göras på lastbilar, säger han till HP.

– Om vi inte får virket ur skogen och kan skapa ett nettoresultat för skogsägaren så har man inte heller nytta av skattereduktionen. De skogsägare vars virke ingen kommer att ta hand om har då inte fått någon som helst hjälp av regeringens förslag, säger Leif Brodén och betonar att diskussionerna med regeringen inte på något sätt är avslutade.

ANNONS