Elever på högstadiet och gymnasiet erbjuds färdiglagad mat att hämta på sina lunchraster.
Elever på högstadiet och gymnasiet erbjuds färdiglagad mat att hämta på sina lunchraster. Bild: Emma Klingborg

En fjärdedel av eleverna hämtar mat i skolan

Högstadieeleverna har distansundervisning men måste ändå erbjudas mat. På kostenheten trodde man inte att det skulle bli så populärt, men drygt 25 procent hämtar mat.

ANNONS
|

– Jag vet inte varför, men vi hade känslan av att det skulle vara färre som skulle komma och hämta, säger Sebastian Heimer, kostområdeschef.

Sedan i våras har organisationen för matutlämning varit igång i verksamheten men det var först när högstadiet också skulle erbjudas mat som det uppstod ett markant större behov.

– Jag tycker att det har funkat bra. Vi försöker täcka upp det mesta. Vi har även utökat antalet utlämningsställen sedan högstadierna stängde. Vi har en stor kommun så det är omöjligt att täcka alla, men vi tar det fall efter fall för att se hur vi kan lösa det.

ANNONS

Räknar med att man säger ifrån

Det betyder att om man inte hör av sig till kommunen så räknar den med att man löser matfrågan själv. Kommuner runt om i landet har hanterat det på olika sätt. I Halmstad levereras maten kall för framtida dagar medan man i Laholm delar ut varm mat som är tänkt att den ska ätas direkt.

Hur man ska leverera den är inte upp till Sebastian Heimer och hans kollegor utan förvaltningen. Men han förstår att det kan upplevas som stressigt att hinna äta och hämta maten, även om man har kort lunchrast.

– Där kanske man hade kunnat göra något med schemat för att de skulle ha mer tid att hinna hämta sin mat utan att stressa i sig den. Men det är klart inte heller så lätt att få ihop.

Svårt att få ihop schemat

Han menar att de ändå har försökt att hålla öppet länge, så att man ska ha tid oavsett om man har lunchen tidigt eller sent.

– Personalen har fått helt nya arbetsuppgifter men det har gått över förväntan och även om någon har glömt att anmäla så har de kunnat hämta ut mat, säger Sebastian Heimer.

I och med att distansundervisningen har utökats till att innefatta både högstadium och gymnasium har de ytterligare platserna som lagts till även gynnat de äldre eleverna.

ANNONS
ANNONS