Ella utbildas till besökshund och behöver tvåbenta träningskompisar.
Ella utbildas till besökshund och behöver tvåbenta träningskompisar. Bild: Anna Olofsson

Ella söker nya träningskompisar

Hennes dröm är att driva ett företag med hunden som verktyg. Carina Vettebrand hade en plan för hur hon skulle träna sin hund till besökshund med inriktning mot äldre. Men så kom coronaviruset och satte stopp. Nu har hon hittat andra vägar.

ANNONS
LocationSkummeslövsstrand||

Allt var klart i Carinas kalender och tänkt att köra i gång i mars. Men coronaviruset satte stopp för inplanerade aktiviteter. Det har tvingat fram nya lösningar.

Carina Vettebrand utbildar sin spanska vattenhund Ella till besökshund och skulle på kurs i Göteborg i mars. Den blev inställd. Även kursen i maj ställdes in.

Carina Vettebrand i Skummeslövsstrand, går på kurs via svenska terapihundskolan, för att utbilda sin hund Ella till besökshund. En besökshund syftar till att göra tillvaron rolig och trivsam för de människor den möter. Jobbar man med en vårdhund har man däremot en målsättning för den person som är delaktig i träningen.
Carina Vettebrand i Skummeslövsstrand, går på kurs via svenska terapihundskolan, för att utbilda sin hund Ella till besökshund. En besökshund syftar till att göra tillvaron rolig och trivsam för de människor den möter. Jobbar man med en vårdhund har man däremot en målsättning för den person som är delaktig i träningen. Bild: Anna Olofsson

Hon hade också tänkt besöka äldreboenden för att träna hunden. Men besöksförbud i äldrevården gjorde att hon fick tänka om.

Via sociala medier efterlyste Carina därför någon att träna tillsammans med. Någon som kände sig isolerad i dessa virustider. Någon som hon kunde träna Ella att gå i koppel med och lyssna på trots att personen är inte känner hunden så väl.

ANNONS

Carina vill nämligen utbilda sin hund till besökshund och senare till vårdhund och hon behöver träningskompisar inför examinationen i höst.

– Jag jobbar som sjukgymnast inom äldreomsorgen och jag ser hur stor nytta hundar kan göra.

Hon har nu fått kontakt med två personer att träna med. Den ena har social fobi och kommer att träna på att ge sig ut i samhället med hjälp av hunden.

– Det blir en jättestor hjälp i träningen.

Carina har även tänkt skapa en grupp med personer som kan tänka sig att vara träningspersoner till hundar som är under utbildning.

Ella är en ung, spansk vattenhund och går i träning för att bli besökshund. Främst på äldreboenden var det tänkt, men även med andra som kan behöva bryta sin isolering med hjälp av en hund.
Ella är en ung, spansk vattenhund och går i träning för att bli besökshund. Främst på äldreboenden var det tänkt, men även med andra som kan behöva bryta sin isolering med hjälp av en hund. Bild: Anna Olofsson

– Jag efterlyser fler att träna med. Ju fler man kan öva på desto bättre. Är man vårdutbildad så blir det gärna att man vill hjälpa och motivera andra människor. Kan man göra det via en hund så blir det extra roligt, tycker Carina som har ett stort hundintresse.

Hon har utbildat flera hundar genom åren och skulle vilja jobba både mot kommuner och privatpersoner med hunden som redskap.

Fler hundar i vården! Det tycker Carina Vettebrand hade varit bra. Hon jobbar som sjukgymnast i äldreomsorgen har har sett flera gånger vilka positiva effekter hundar har i mötet med äldre personer. Men även med barn och andra som känner lugn och trygghet med ett djur.
Fler hundar i vården! Det tycker Carina Vettebrand hade varit bra. Hon jobbar som sjukgymnast i äldreomsorgen har har sett flera gånger vilka positiva effekter hundar har i mötet med äldre personer. Men även med barn och andra som känner lugn och trygghet med ett djur. Bild: Anna Olofsson

– Mer hundar i vården! Det skulle absolut vara bra och ge positiva effekter.

Hon tar strokepatienter som ett exempel:

– Den som har fått en stroke kan ha svårt att använda båda händerna. Om patienten tränar genom att kasta iväg en boll till en hund, då får man fram själva rörelsen och träningen blir en aktivitet.

ANNONS

– Motivationen höjs ofta när en hund är inblandad. Beröringen frigör lugnande hormoner. Det går också att locka till rörelse. Jag mötte en man som satt stilla i en rullstol. När han fick syn på hunden blev han plötsligt engagerad och mycket mer rörlig och böjde sig ned efter vattenskålen eftersom han hade haft hund.

– Det är häftigt att se hur mycket glädje en hund kan locka fram och det är det som driver mig att utbilda mina hundar.

Coronaviruset har gjort att Carina Vettebrand måste vara extra försiktig i mötet mellan människa och hund. Det är blivit ännu mer viktigt med handhygien. Övningarna sker utomhus. Till äldreboenden har hon förstås inte tillträde.

Till slut kom Carina och Ella iväg på den där kursen som blev inställd.

– Det var roligt. Nu kommer vi att jobba på med träningen här hemma, säger Carina som går att nå vi sociala medier och på hennes hemsida canio.se

LÄS MER:Projekt med vårdhundar förlängs ett år

LÄS MER:Växande intresse att låta djuren ta plats inom friskvården

LÄS MER:Hunden Wilmer räddade Matildas liv

ANNONS