Elevråden i Laholms kommun åker på läger i september för att starta terminens första elevråd och lära sig mer om hur unga kan påverka skolan och kommunen i stort.
Elevråden i Laholms kommun åker på läger i september för att starta terminens första elevråd och lära sig mer om hur unga kan påverka skolan och kommunen i stort. Bild: Jerry Lövberg

Elevrådsläger ökar ungas intresse att påverka

Nu är det snart dags för årets elevrådsläger som kommunen har kört i tio år. Detta är en utbildning om ungas inflytande och hur kommunen är organiserad.

ANNONS
|

– Elevrådslägren går ut på att varje elevråd på högstadiet tillbringar ett dygn tillsammans, med samarbetsövningar och hur de kan påverka skolan och kommunen i stort, berättar Sofia Larsson, ungdomssamordnare på Laholms kommun.

Eleverna får också genomföra terminens första elevråd och planera vilka frågor de vill driva under året. Nämndsordföranden för skolfrågor besöker lägren och det gör även utbildningschefen och i de flesta fall rektorn.

– Vi umgås, de lär känna varandra och har kul ihop. Vi har genom åren sett att detta ökar intresset för elevråden, för ungas inflytande och underlättar och ger en bredare rekrytering till Ungdomsforum, säger Sofia Larsson.

ANNONS

– När jag började bestod Ungdomsforum av ambitiösa, högpresterande ungdomar enbart, medan vi i dag ser att det är en större mångfald bland de unga som engagerar sig, vilket ger en bättre representativitet, tillägger hon.

Lägren ordnas vid tre tillfällen i september. Den 10-11, den 17-18 samt den 24-25 september.

ANNONS