Bakugn. Soliga dagar kan Laholms 7–9-skola bli olidligt varm, uppger eleverna.
Bakugn. Soliga dagar kan Laholms 7–9-skola bli olidligt varm, uppger eleverna.

Elever flyr hem från överhettad skola

I förra veckan blev det så varmt i klassrum på Lagaholmsskolan att eleverna gick hem. Nu slår elevernas skyddsombud larm.

ANNONS
|

De senaste veckorna har det ofta varit outhärdligt varmt i klassrum och korridorer på högstadieskolan.

–Vissa dagar är det fruktansvärt illa. Uppemot 30 grader har det varit flera gånger. En gång var det 35 grader, men då lät vår lärare oss sluta, säger Axel Nilsson, som är skyddsombud och vice elevrådsordförande på Lagaholmsskolan.

Han har skrivit till barn- och ungdomsnämnden och tänker också kontakta Arbetsmiljöverket.

– Det händer att elever går hem och missar utbildningen. Det är olidligt varmt. Man vet inte vart man ska ta vägen, säger Axel Nilsson.

”Under sommartid bör temperaturen inomhus normalt ligga mellan 20 och 26 ° C”, säger Arbetsmiljöverkets regler. Undantag medges vid enstaka extremt varma dagar och kortare perioder med värmebölja.

ANNONS

Elevernas önskemål är tydligt: bättre ventilation.

–Jag anmäler till dem som ansvarar för ventilation på skolan, men i och med att vi inte har ett kylsystem är det jättesvårt att få ner värmen, säger Viveka Lennse Johansson, rektor på skolan.

– Det betyder att när det är 28 grader varmt ute så är det 28-gradig luft vi får in.

Rektorn och vaktmästaren har den här veckan börjat att vädra ut skolan på morgonen innan eleverna kommer.

–I vår centralhall, där det är mycket fönster, är det nästan omöjligt att få ner temperaturen. Jag önskar att jag kunde svara att det här löser vi på ett litet kick, men det gör vi nog inte. Däremot jobbar vi på att det ska bli bättre.

Lärarna har fått instruktioner att man får ta paus, gå ut och på olika sätt göra så att det inte blir olidligt.

De solskydd som finns, i form av markiser och gardiner, räcker inte till.

–Skolan ska renoveras om ett år, så vi står i ett ganska dåligt läge att förhandla till oss nya saker, säger Viveka Lennse Johansson.

Vad säger du om att elever missar undervisning på grund av värmen?

–Jag vet att det var någon dag i förra veckan att elever gick hem för att det var så varmt. Jag kan bara beklaga om det är så, säger rektorn och fortsätter:

ANNONS

– Vi försöker verkligen göra allt vi kan för att svalka ner skolan. Tack och lov är det inte 28 grader varmt jämt, utan det är några veckor om året. Men det är mycket nog.

ANNONS