För att ta reda på hur eleverna i åk 7-9 har upplever sin fjärr- och närundervisning skickade barn- och ungdomsnämnden i Laholm ut en enkät.
För att ta reda på hur eleverna i åk 7-9 har upplever sin fjärr- och närundervisning skickade barn- och ungdomsnämnden i Laholm ut en enkät. Bild: Mårten Samuelson

Elever fick svara på enkät om fjärr- och närundervisning

För att ta reda på hur Laholmseleverna i årskurs 7-9 upplever sin undervisning under pandemin fick de svara på en enkät.

ANNONS
|

Pandemin har tvingat de flesta att ställa om och så även skolorna.

För att utvärdera vårens fjärr- och närundervisning skickade barn- och ungdomsnämnden i Laholm ut en enkät till Lagaholm, Våxtorp och Veingeskolans högstadieelever.

– Syftet var att fånga upp elevernas uppfattning kring hur de har upplevt undervisningen under våren och få med deras tankar och röster, berättar Erik Thor, grundskolechef i Laholm.

Av 853 elever i åk 7-9 svarade 645 på enkäten. Av dem var det 587 som har haft fjärrundervisning och 58 som har haft närundervisning.

Richard Mortenlind som är utbildningschef sa under barn- och ungdomsnämndens sammanträde där resultatet diskuterades att en tydlig majoritet av eleverna anser sig ha haft goda förutsättningar att ta del av undervisningen i sin hemmiljö.

ANNONS

– Eleverna var mer positiva till fjärr- och distansundervisning än vi trodde från början. Det har förvånat oss en del, sa han.

Delarna där eleverna var övervägande positiva var det som rörde hur undervisningen har fungerat, om lärarna funnits tillgängliga och hur schemat har fungerat.

– Vi var även nyfikna på om de haft en bra situation hemma, där i princip alla tyckte att det hade fungerat bra, berättar Erik Thor.

Enkäten frågade även om eleverna upplever att deras fysiska och psykiska hälsa har förändrats sedan bytet av undervisningsform.

– Elevernas psykiska och fysiska hälsa tycker vi är viktig att jobba vidare med då en tredjedel hade känt en förändring där. Vi har ett nära samarbete med socialförvaltningen och skolsköterskorna, säger Erik Thor.

Niorna är sedan en tid tillbaka på plats i skolorna igen medan årskurs sju och åtta växlar mellan fjärr- och närundervisning. Så kommer det fortsätta fram tills den 10 maj.

– Rektorerna på samtliga skolor kommer få återkoppling om vad som gäller specifikt för deras skola. Vi kommer även jobba med elevhälsan som finns på plats i de olika skolorna, säger Erik Thor och tillägger:

– Vi har lärt oss saker som organisation och det är ett fortsatt lärande. Vissa saker har fungerat väldigt bra och vissa saker sämre. Det här är ett fantastiskt underlag som vi kommer ha stor nytta av. Inte bara just nu utan även framåt.

ANNONS
ANNONS