Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ekonomiskt bistånd kvar på samma nivå i coronatider

När andra kommuner har fått en ökning av ekonomiskt bistånd i coronatider har Laholm trots allt legat kvar på samma nivå.

Laholms kommun ligger generellt sett högre när det gäller utbetalningar av ekonomiskt bistånd om man jämför med liknande kommuner. Men förra året gick många andra kommuner upp, medan Laholm låg kvar på samma nivå.

– Det ser vi som något positivt. Vi har inte haft samma märkbara uppgång på grund av covid-effekter, men de uteblir nog inte hos oss, säger socialchef Christel Sundberg och fortsätter:

– Framsidan och det positiva är att inte kostnaden har ökat, men baksidan är att inte ha kunnat hjälpa människor att gå vidare.

Stabil arbetsmarknad

Hon menar att det främst beror på två saker, att det finns en stabil arbetsmarknad i Laholm vilket inte har gjort att det har blivit någon explosionsartad arbetslöshet. Och att folk har egna skyddsnät.

– I den mån man har förlorat sin anställning har man kanske a-kassa och har kvalificerat sig för den. Jag tycker mer att vi kan konstatera att man har sett om sitt hus på annat sätt helt enkelt.

Däremot finns en risk att det kommer eftersläpningar i kommunen. Eftersom pandemin och restriktionerna fortsätter även in på detta året kan det uppkomma andra effekter senare efter isolering och eftersom man inte har kunnat få människor ut i arbetslivet som ett vanligt år.

– Vi märker att vi inte har kunnat jobba på det sättet vi önskat då vi inte har fått ut människor i praktik och eftersom arbetsmarknadsenheten har haft sina restriktioner har vi inte kunnat få verksamheten att fungera som vi vill. Möten och möjligheten att rusta människor för arbetslivet och erbjuda dem arbetsträning har varit starkt begränsade, säger Christel Sundberg.

Rutiner skapar god hälsa

Hon menar att de två sakerna som bidrar till god hälsa för barn och vuxna är att man klarar sin skola och att man klarar sin försörjning. Gör man inte det och inte kan få hjälp av sin kommun på grund av restriktionerna kommer hälsan att bli sämre.

– Vi vet att distansundervisning skapar ensamhet och svårt med studieteknik. Alla har det inte jättebra hemma, då är jobb och sysselsättning en livlina att få komma till. Missbruket har ökat, eftersom normala mötesplatser är stängda och man blir ännu mer utsatt. Den långsiktiga effekten av covid har vi ännu inte skönjat. Vi kommer att ha sviterna av det som isoleringen har skapat länge.

Fler nyheter om Laholm hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!